Снимка: БТВ

Българските граждани, пострадали при пътния инцидент край сръбския град Чуприя, отпътуваха за родината

Днес от болницата в сръбския град Чуприя бяха изписани тримата по-тежко пострадали, останали за наблюдение след катастрофата от 27 април. Двама от тях отпътуваха с транспорт на фирмата „Евелин-Р“ за България, а третата българска гражданка бе транспортирана със специално пристигнала линейка до болнично заведение в България.

На 27 април на магистралата между Белград и Ниш, в близост до Чуприя, катастрофира български микробус на фирмата „Евелин-Р“.

От 19-те пътуващи, включително двама шофьори, 13 бяха откарани в болницата в град Чуприя. След направени медицински прегледи и изследвания, трима от тях останаха в ортопедичното отделение на болницата. Останалите пътници продължиха екскурзията си до Босна и Херцеговина.

Българският посланик в Република Сърбия Радко Влайков изпрати благодарствено писмо до министъра на здравеопазването на Република Сърбия Златибор Лончар, в което изказва специална благодарност към доктор Иван Милойевич и неговите колеги от болницата в Чуприя за професионализма и грижите за пострадалите при катастрофата български граждани.

„Възникналата около катастрофата ситуация е поредният пример как двете държави взаимно могат да си помагат в критични ситуации за техни граждани“, пише посланик Влайков в писмото и напомня как по време на наводненията в Сърбия през май 2014 г. България е една от първите държави, която изпраща помощ. Тогава в района на град Чуприя от България веднага пристигат спасителни екипи, отводнителна техника и хуманитарна помощ. „Сега, със своя висок професионализъм и изключително човешко отношение, лекарите от болницата в Чуприя оказаха безценна помощ на пострадалите при катастрофата български граждани“, се казва още в писмото, цитирано от пресцентъра на МВнР.

- реклама -