Българските филми, които задължително трябва да гледате

Български филма, които задължително трябва да гледате!  Те са в златния български фонд и дори и днес са актуални.

„Време разделно“

„Време разделно“ е български исторически игрален филм от 1988 на Антон Дончев. Режисьор е Людмил Стайков. Оператор е Радослав Спасов. Това е последният филм на Стайков.  Филмът разказва за насилственото помохамеданчване на българите християни от долината Елиндения (Илинденя). Целият филм е заснет на място в Родопите в продължение на 16 месеца. Филмът е показан на 16 международни филмови фестивала и е продаден на 32 държави.

„Любимец 13“

Филма разказва за историята на двама братя близнаци, които имат меко казано интересно лято. Радослав и Радосвет са близнаци и живеят във Варна. През едно красиво лято Радослав, който играе в местен футболен отбор се запознава с Елена – красиво момиче от София, което пленява сърцето му. Радосвет е противоположност на брат си – заплашен от съд за неплатени дългове, той решава да се възползва от приликата с брат си и да заеме мястото му. Докато Радослав заминава за София, за да търси Елена, Радосвет се представя за футболиста Гълъбов и приема предложението за голяма заплата от ведомствения отбор на софийското предприятие ДП „Витоша“. Какво ще се случи и колко комична ще бъде размяната може да разберете като гледате филма.

„Маргарит и Маргарита“

Една от немалкото български киноленти, посветени на невъзможната любов. Винаги се намират загрижени родители или държавата под формата на възпитатели, ТВУ-та или други, следящи привидния морал и обществен ред структури, които да застанат на пътя на двамата млади, които се обичат безапелационно и са готови да живеят в мизерия, стига да бъдат двамата. Любовта на Рита и Мър е млада и истинска, но също толкова истински са законите на един материален свят, в който, за да имаш апартамент, трябва да забравиш напълно човешкото си достойнство. Големият Васил Михайлов играе корумпирания социалистически деец, който с особена вулгарност е виновен за краха на двамата млади. За тази своя роля той споделя, че е получавал хиляди писма от отвратени зрители – явно неспособни да направят разлика между фикционален и реален образ. Филмът е спрян от прожекции до падането на властта. Избран е също за Петнадесетдневката на режисьорите в Кан през 1990 г.

„Вчера“

Любим филм на няколко поколения, „Вчера“ е режисиран от Иван Андонов и също като „Опасен чар“ може да се похвали с реплика, която сте чували, дори да не сте гледали филма – „Сега ще видите вие кон боб яде ли!“. И песен, която със сигурност сте чували – „Клетва“ на Щурците.

 „Дами канят“

Отново филм на Иван Андонов с репликата, която всички сме чували: „Ти знаеш ли, че имаш страшни очи?“. Това звучи особено убедително, когато е казано от Стефан Данаилов, на когото е поверена главната роля. „Дами канят“ е една от най-забавните и обичани от зрителите комедии в българското кино.

„Опасен чар“ 

Една от най-запомнящите се роли на Тодор Колев безспорно е тази в брилянтната комедия на режисьора Иван Андонов „Опасен чар“.  Както и една от най-често цитираните филмови реплики в българското кино: „Лошо, Седларов, лошо“.

„Оркестър без име“

Едновременно трогателен и забавен, „Оркестър без име“ е първият филм, в който Велко Кънев, Павел Попандов и Георги Мамалев се снимат заедно. Режисьор на лентата е Людмил Кирков, а музиката към филма включва превърналата се в хит песен на Маргарита Хранова – „Оставаме“.

„Специалист по всичко“

„Специалист по всичко“ е комедия на режисьора Петър Б. Василев и по сценарий на Павел Вежинов. Безспорна класика в българското кино, лентата не само ще ви разсмее, но и ще ви даде възможността да видите София от началото на 60-те години. В главните роли са Апостол Карамитев, Георги Калоянчев, Гинка Станчева и Катя Чукова.

„Рицар без броня“

„Рицар без броня“ не е просто детски филм, както изглежда на пръв поглед. Основната идея на лентата, чийто режисьор е Борислав Шаралиев, е пресъздаването на детския поглед към света на възрастните. Главните ролите са поверени на Олег Ковачев и Апостол Карамитев, а сценарият на филма е на Валери Петров.

„Войната на таралежите“


В началното училище се организира курс за баскетболисти. Амбициозен треньор избира момченца с фанатичен блясък в очите, готови да изпълняват и най-абсурдните му команди. С изобретателност, хитрост и помощта на единия от родителите, те успяват да си направят баскетболно игрище. Войната е спечелена и победителите организират свой баскетболен турнир.

- реклама -