Български журналист оцеля по чудо след нападение в Афганистан

Българската журналистка Моника Евстатиева е оцеляла след смъртоносна атака в Афганистан, при която загинаха двама човека от екипа й – фотографът Дейвид Гилки (50 г.) и местният преводач Забихула Тамана (38г.).

evstatievaЕвстатиева е продуцент на екип от четири човека на Американското Национално Обществено радио (National Public Radio), като репортерът й Том Боумън също е останал жив, съобщават от медията, цитирани от bulgarica.com.

NPR допълва, че журналистите са се движели с поделение на Афганистанската армия в близост до Маржах в Южната част на страната, когато конвоят е бил обстрелян и техният автомобил e подложен на смъртоносен артилерийски огън.

Дейвид Гилки работи за NPR от 2007 г., а през 2011 е избран за „Фотограф на Годината“ от Асоциацията на Фотографите на Белия Дом. Медията и държавният секретар Джон Кери публикуваха специални обръщения за загиналите.

evstatieva23Моника Евстатиева учи в Американският университет в Благоевград (2005-2006), където работи и за местното радио АУРА. Евстатиева е причината, за първи път наградата на отличили се студенти в Университета в Благоевград, да бе присъдена за ръководене на студентска медия.

От 2006-та година Моника е във Вашингтон, където е редактор и продуцент в ежедневната програма „All Things Considered“  на Американското Национално Обществено радио.

- реклама -