Снимката е илюстративна

Български военни тръгват на мисия „Решителна подкрепа“ в Афганистан

Днес зам.-министърът на отбраната Анатолий Величков и зам.-началникът на отбраната генерал-лейтенант Пламен Атанасов ще участват

в тържествената церемония по изпращането на 34-ия контингент от Българската армия за участие в мисията на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа”

Ритуалът ще се проведе в Карлово от 10.00 часа на площада пред къщата-музей „Васил Левски“.

Контингентът е в състав от над 100 военнослужещи, от които 5 жени. Той включва национален елемент, група за охрана, екип от съветници, щабни офицери в щаба на мисията на НАТО. Национален командир на контингента е полковник Светослав Халваджиев от Командването на Сухопътните войски. Участвал е в 2 международни мисии на Българската армия.

Командир на групата за охрана от състава на международната мисия в Афганистан е капитан Георги Перчемлиев от 3-ти механизиран батальон от 61-ва Стрямска механизирана бригада. Капитан Перчемлиев е завършил НВУ „Васил Левски” – Велико Търново през 2011 г. Това е неговото първо участие в международна мисия.

На ритуала по изпращането в Карлово ще присъстват още командирът на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров и зам.-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Валери Цолов.

- реклама -