лигвистика

Български ученици спечелиха девет медала на олимпиада по лингвистика (СНИМКИ)

Девет медала – два златни, пет сребърни и два бронзови, завоюваха български ученици на XVI Международна олимпиада по лингвистика, която се проведе в чешката столица Прага.

В индивидуалното състезание страната ни е заела второ място с точка по-малко от първенците.

Със злато се окичиха Виктор Балтин от ППМГ „Акад.Никола Обрешков“ в Бургас и Здравко Иванов от СМГ. Двамата са четвърти и пети в генералното класиране.

Сребърен медал е спечелила Елена Кескинова от СМГ, а Цветелина Стефанова от СУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ“ в Русе и Георги Йотов от 164 Испанска гимназия в София са взели бронзови отличия.

Други две български ученички – Грета Христозова от ЕГ „Пловдив“ и Асел Исмолдаева от МГ „Д-р Петър Берон“ във Варна, са получили почетни грамоти.

В отборното състезание българският състав е спечелил още четири сребърни медала. Елена Кескинова е наградена за най-добро решение на две задачи, което се случва изключително рядко, уточняват от МОН.

Медалистите кацнаха на Терминал 2 с директен полет от чешката столица Прага.

„В първия ден се проведе индивидуалното състезание. На него решаваме пет задачи, които са на други езици, за които нямаме абсолютно никаква идея за това как функционират и как работят. По пътя на логиката и по информацията, която ни е дадена трябва да разшифроваме как работи езика и как се образуват изреченията“, разказа Виктор Балтин от ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ в Бургас.

„В отборното състезание сме разпределени по отбори и решаваме една супер сложна задача, която е от същия тип. Това беше най-трудната олимпиада, на която съм бил“, смята той.

„Задачите бяха по-трудни от миналата година. Имаше две много трудни задачи, които почти никой не беше решил. Като цялото задачите бяха на ниво, като за международна олимпиада“, разказва Елена Кескинова от СМГ.

„И този път представянето беше много добро. Има две състезания – индивидуално и отборно. И на двете места сме втори, казано с една дума. Преди нас е само отборът на САЩ. Обикновено сме трети и четвърти, но втори е още по-голямо постижение, което ни радва много“, споделя Александър Велинов, един от ръководителите на Националния отбор по лингвистика.

- реклама -