биология

Български ученици се връщат с 4 медала от Международната олимпиада по биология

Български ученици спечелиха 4 медала – един сребърен и три бронзови, на Международна олимпиада по биология, която се проведе в иранската столица Техеран.

Това са Здравко Пламенов Иванов, ученик в 11 клас, СМГ – сребърен медал; Виктор Вальов Георгиев, ученик в 12 клас, НПМГ – бронзов медал; Ваня Иванова Миланова, ученичка в 12 клас, НПМГ – бронзов медал и Иван Георгиев Георгиев, ученик 11 клас, НПМГ – бронзов медал.

Българският национален отбор по биология се прибира в София тази вечер, съобщиха от Сдружението на олимпийските отбори по природни науки.

Резултатите на учениците са резултат от целогодишната им работа и няколкоседмичната подготовка с техните ръководители – Албена Йорданова, доцент в Медицинския факултет на СУ, Снежанка Томова – доцент в Биологическия факултет на СУ „Св. Кл. Охридски“ и Радослав Александров – докторант в Института по молекулярна биология при БАН.

Подготовката и участието на отборите на международни олимпиади се извършва благодарение на подкрепата на Фондация „Америка за България“.

България е една от шестте страни основателки на олимпиадата през 1989 г. и изпраща своя делегация още от самото начало. Традиционно страната ни се представя на високо ниво и е спечелила завиден брой медали, а годината с най-високи резултати от началото до сега бе 2017. Международната олимпиада по биология 2018 обаче не ѝ отстъпва, като за първи път от 1989 г. всички български състезатели се завръщат с по един медал.

- реклама -