Български талант в шахмата отива на турнир с награден фонд от 100 000 долара

Талантливата българска шахматистка Нургюл Салимова попадна в елитната компания на още деветнадесет млади гросмайстори, които ще играят в турнир с награден фонд от $100 000.

Тя е едно имената, избрани да участват в новосъздадения тур “Джулиус Баер Чалънджърс”, който ще започне на 8 април. Участници ще бъдат разделени на два отбора. Те ще изиграят онлайн общо пет турнира – четири “чалъндж” състезания и една финална надпревара.

Всеки от отборите ще има по трима треньори, включително световни шампиони и легендарни фигури, които ще подкрепят и насърчават бъдещите шах звезди по време на петте месеца, в които ще се състоят турнирите.

Салимова попадна в отбор “Крамник”, който ще бъде направляван от руската легенда Владимир Крамник.  Той е световен шампион от 2000 до 2006 година и считан за един от десетте най-велики шахматисти на всички времена.

От другата страна е отбор “Полгар” – на унгарската шахматистка Юдит Полгар, която пък е приемана за най-великата жена, докосвала се до играта в историята.

17-годишната българка е в отбор с шахматисти от Узбекистан, Индия, Казахстан, Дания, Китай, САЩ и Беларус. Най-младият участник в надпреварата е 14-годишен, а най-възрастните са на по 24.

Целта на този проект е младите надежди да продължават да се учат и развиват, както коментира самият Крамник.

Победителите от отделните турнири могат да получат шанс да се изправят срещу настоящия световен шампион – Магнус Карлсен.

Отборът-победител пък ще бъде поканен на Световното първенство в Дубай.

По-рано през годината Нургюл и един от двамата ни световни шампиони, Веселин Топалов, участваха на изключително силния шахматен фестивал в испанския град Саламанка. Самата Салимова не крие мечтата си да стане световен първенец, точно както Топалов и Антоанета Стефанова.

Салимова вече си спечели звание гросмайстор както при жените, така и при мъжете.

- реклама -