Добро сърце: Български медал спасява бедстващите в Турция

Добро сърце: Български медал спасява бедстващите в Турция. Български спортист продаде на търг свой медал и дари парите за бедстващите в Турция. Състезателят по плуване Йосиф Миладинов предостави

благотворително спечелените 4000 лева.

Българският национален състезател по плуване Йосиф Миладинов продаде на търг сребърния си медал, спечелен на Европейското първенство по плуване през 2021 г., за 4 хил. лева и дари средствата за пострадалите от земетресението, съобщи турската медия TRT Haber.

20-годишният Миладинов, който живее в Пловдив, реши да помогне на пострадалите от земетресенията, посочва darik.bg.

Спортистът, който зае второ място в

надпреварата на 100 метра бътерфлай на Европейското първенство по плуване, проведено в унгарската столица Будапеща през 2021 г., продаде на търг сребърния медал, спечелен именно в тази надпревара.

Първоначалната обявена сума беше 800 лева,

но достигна до 4 хил. лева (41 хил. 680 турски лири). Приходите отиват за пострадалите от земетресението.

“Не можех да повярвам на това, което видях по телевизията”, спомня си Миладинов, който участва в четвъртото международно състезание за купа „Одрин“, провело се миналия уикенд. Той добавя, че е натъжен от

земетресенията с епицентър в Кахраманмараш.

„Помислих си, че трябва да направя нещо за хората. Тогава пуснах медала си за продажба. На европейското първенство през 2021 г. станах втори – след Милак Кристоф, в надпреварата на 100 метра бътерфлай.

Пуснах за продажба в България сребърния медал, който спечелих там. 4 хиляди лева, които получих, изпратих на пострадалите от земетресението“, добавя спортистът и заявява, че усеща какво преживява турският народ

и че това дълбоко го е засегнало.

Помощта на българския спортист за пострадалите от бедствието беше оценена от турските власти. Вицепрезидентът на Турската федерация по плуване Гювен Дуван благодари на Миладинов за примерното му поведение.

Дуван заяви, че Миладинов е един от най-успешните спортисти на България през последните години.

“Миладинов, който има медали от

европейски и световни първенства за юноши, дари медала си, спечелен на европейското първенство за юноши, на пострадалите от земетресението у нас, като го продаде на търг след бедствието в страната ни.

Бих искал да изразя благодарността си от името на нашата спортна общност и на страната ни към нашия уважаван приятел, който ни развълнува, като ни показа по най-добрия начин обединяващия аспект на спорта”, заяви Дуван.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено