сн. БГНЕС

Български полицай е ранен при протестите във Вашингтон

Български полицай е бил ранен при масовите безредици в САЩ заради смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд при арест. Това съобщи Българо-американската полицейска асоциация (Б.А.П.А.) във фейсбук. Там допълват, че българинът, чието име не се разкрива, бил наранен със стъклена бутилка, но ще се възстанови напълно.

Протести с насилие възникнаха и пред Белия дом. Президентът Доналд Тръмп бил принуден да се крие в бункера си в петък вечерта. Американският лидер останал почти час в подземното си скривалище, докато 50 служители на Сикрет сървис били ранени.

сн. БГНЕС

Полицията използва сълзотворен газ близо до Белия дом, за да разпръсне протестиращи, които бяха потрошили прозорците на държавни сгради, преобърнали коли и запалили пожари.

Белият дом потъна в мрак, като угаси почти цялото си външно осветление.

сн. БГНЕС

Тръмп заяви, че ще обяви протестното движение “Антифа” за терористична организация. Той осъди размириците и се закани да ги спре. Според него “Антифа” е мрежа от групи на крайнолеви политически активисти, често изповядващи войнствен анархизъм.

сн. БГНЕС

До най-големите граждански протести и бунтове от 1968 г. в САЩ се стигна след смъртта на 46-годишния афроамериканец Джордж Флойд.

Той беше задържан по подозрение в използване на фалшива банкнота. Невъоръжен и проснат на земята с белезници, Флойд молеше служител на реда да му позволи да диша, докато полицаят притискаше коляното си във врата му. Видео показва как Флойд се оплаква, че изпитва болка и не може да диша. Малко след това умира, което разпали протестите.

- реклама -