Български оръжия в ръцете и на Ислямска държава

България – малката държава член на ЕС е специализирана в производството на достъпно, леко оръжие от съветски тип.

Въпреки че основните клиенти са правителствата на Афганистан и Ирак, български оръжия намират път до ръцете на опозиционните бойци в сирийската кървава гражданска война.

В един от заводите в страната, на стотици километри от Дамаск, в регион, известен с отглеждането на рози, работниците професионално сглобяват гранати за ръчно преносимите гранатомети РПГ-7 на конвейрна линия. Според Иван Гецов, директор на завода ВМЗ Сопотв с. Иганово:

„Поръчките надвишават капацитета ни“.

 „През първата половина на 2016 г. произведохме толкова, колкото преди за година и половина“, допълва той.

Ръстът в производството, който започна преди година и половина, „се дължи на конфликтите в Сирия и Ирак“, допълва българският експерт по сигурността Тихомир Безлов. По-точно, той съвпадна с ескалирането на сирийския конфликт през 2014 г., когато и основни световни сили се включиха в него, подкрепящи или противопоставящи се на президента Башар Асад в неговата война срещу бунтовническите групировки.

През юни миналата година САЩ бяха принудени да признаят, че въоръжават сирийските бунтовници, след като американски военен доставчик загина при взрив на полигон за тестване на оръжия в България. Междувременно Саудитска Арабия – също голям клиент на България – също призна, че доставя оръжие на борещите се срщу Асад групировки.

През 2014 г. Рияд подписа голяма сделка за български оръжия.

Според анализатори малко вероятно е Саудитска Арабия да купи тези оръжия за собствената си армия, която използва модерни оръжия.“Саудитската армия предимно, но не изцяло, използва оръжия от западния, а не от източния блок“, каза Джеръми Бини, редактор по Близкия изток в сп. „Джейнс дифенс уикли“.

В допълнение доказателства от бойните полета показват, че големи количества български оръжия са попаднали в притежание на групировката „Ислямска държава“ (ИД) в Ирак и Сирия.

От 161 патрона, използвани от джихадистите, 47 са били произведени в България, според Conflict Armament Research, британска неправителствена група за наблюдение на движението на оръжия и боеприпаси в световен мащаб.

Оръжия и рози

Във ВМЗ двама работници със защитно облекло внимателно поставят касети с барут в специална бронирана кабина. Това е опасна работа: по-рано тази година трима души загинаха при два отделни инцидента в завод „Арсенал“ в съседния гр. Казанлък. Някои от служителите носят на лицето си маски срещу парливата миризма на химикали в завода, сгушен в полите на Стара планина.

ВМЗ, единствената останала държавна собственост оръжейна компания в България, сега разшири совите помещения и предприе масирана кампания за набиране на персонал за първи път от три десетилетия. Докато преди време ВМЗ беше силно задлъжняла, сега е един от най-големите работодатели в обеднелия район заедно с мастния завод „Арсенал“. Заедно те осигуряват работата на 15 000 души.

В действителност местните производители на рози – другата основна индустрия в района – се притесняват, че няма да се намерят достатъчно сезонни работници, за да им помогнат по време на лятната реколта.

Износът в цифри:

  • през 2008 г. –  80 милиона евро
  • през 2014г.- 400 милиона евро
  • през 2015г. – 640 милиона евро

София подчертава, че спазва всяко международно оръжейно ембарго. „Стоките имат ясен сертификат за краен получател. България не може да бъде държана отговорна за това, какво става след това“, каза министърът на икономиката Божидар Лукарски миналата седмица.

Но анализатори предупреждават, че индустрията скоро може да се изправи пред голямо предизвикателство поради бързо остаряваща технология, закупена по съветско време.

„Има хронична липса на инвестиции и сътрудничество със западни фирми, поради което България не модернизира производствената си инфраструктура“, каза Безлов.

Българските производители на оръжие се надяват, че увеличаващата се търговия ще им даде възможност сега да модернизират оборудването.

Макар че не може да се конкурира с големите износители като САЩ, Китай и Русия, България се превърна в един от водещите средни производители на малки оръжия. Оценката е на  няколко независими международни изследователски групи, включително базираната в Женева Small Arms Survey.

Остаряла технология

По време на отбранителния договор на Съветския съюз, известен като Варшавски договор, България развива мощна оръжейна промишленост с около 115 000 работници. Тя изнася годишно оръжие за 800 млн. долара за други държави от съветския блок, но и за прокомунистически групировки в Африка и Близкия изток. С падането на комунизма през 1989 г. индустрията изпада в хаос, съкращавайки работната сила до 1/10 от първоначалния брой работници.

- реклама -