Български лекари заминават за Виена да се обучават за белодробни трансплантации

От 6 до 10 май български лекари ще бъдат обучавани в клиничното отделение по „Гръдна хирургия“ към Медицинския университет във Виена за извършване на белодробни трансплантации. Също така и как да извършват наблюдение на пациентите след извършването на трансплантациите.

Това е първото обучение, договорено с подписаното в края на януари 2019 г. между България и Австрия по линия на Евротрансплант. Към момента в страната ни не са извършвани белодробни трансплантации и няма обучени специалисти за тяхното осъществяване.

 

От Министерството на здравеопазването съобщиха, че българският екип се състои от четирима специалисти от ВМА и УМБАЛ „Св. Екатерина“ – кардиохирург, анестезиолог-реаниматор, пулмолог и бронхолог. Те ще участват във всички дейности на болницата, свързани с трансплантация и посттрансплантационно наблюдение на пациенти.

В рамките на споразумението са договорени и две дългосрочни шестмесечни обучения на два български екипа.

Придобиването на специфични умения е задължителна предпоставка за провеждането на дейности по белодробна трансплантация в България. Договорено е също така екип трансплантолози от клиниката във Виена да окаже необходимото експертно съдействие при провеждането първите трансплантации на бял дроб у нас.

Очакванията са през 2021 година в България да бъде осъществена първата белодробна трансплантация.
- реклама -