български книги

Български книги бяха успешно доставени в РС Македония – ВИДЕО

Българските книги успешно достигнаха до Македония. Това съобщи авторът на инициативата „Изпрати българска книга за Македония“ Виктор Стоянов от Карлово.

Той успя да реализира идеята си да внесе 920 фототипни копия на “Български народни песни“ издадена през 1861г. от братя Миладинови.

Бусът с дарените книги премина границата този път без проблеми от македонските гранични власти и спря пред сградата на Културния ни център в Скопие.

„Вече сме в Скопие, тук има хора, които чакат книгите. След това ще минем и през няколко други градове. В Битоля, Струга, Струмица и още други населени места ще доставим книги“, сподели Стоянов.

Миналата седмица екземплярите от „Български народни песни“ бяха спрени на ГКПП Деве баир, въпреки показания договор за дарение, с който книгите се предоставят на културния ни център. Въпреки изпратения на място консул от посолството ни в Скопие, митническите власти заявиха, че е нужно предварително разрешение от Министерството на външните работи на РСМ, съгласувано с Министерството на културата на РСМ.

„Всеки, който желае, вече може да дари български книги в РС Македония – с двустранно разписан договор за дарение. Книгите трябва да са до 1000 на курс. Вече имаме ясни правила ! Победихме 30 годишното безправие да не може да се внасят големи количества български книги в РС Македония!“, написа днес във ФБ Виктор Стоянов.

- реклама -