Български фонд няма да купи сръбската “ Теленор банка“

Българският фонд River Styxx Capital няма да стане собственик на „Теленор банка“ в Сърбия. Това съобщава белградското издание „Новости“.

Националната банка на Сърбия отхвърли искането за закупуване на мажоритарния пакет от акции на тази банка, която е собственост на телекомуникационния оператор. Причината за отказа е неизпълнение на условията, съгласно законите в Сърбия.

Самият „Теленор“ потвърди новината, че няма разрешение за стратегическо партньорство с българския фонд в банката относно закупуването на 85% от акциите й.

„Партньорството с River Styxx Capital е важна крачка, защото желаем развитието на „Теленор банка“ и увеличаването на портфолиото й от услуги“, заяви пред „Новости“ генералният директор на „Теленор“ в Сърбия и председател на УС на „Теленор банка“ Ингеборг Офстус.

Норвежката телекомуникационна компания стъпи на сръбския пазар през 2006 г., където притежава най-големия мобилен оператор. През 2013 г. тя разшири бизнеса си, купувайки сръбската банка на белгийската KBC. „Теленор банка“ е една от най-малките финансови институции в западната ни съседка, но работи на перспективния пазар на мобилното банкиране, където има около 300 хиляди клиента.

River Styxx Capital е създаден от българския бизнесмен от албански произход Елвин Гури. Той е създател на JetFinance – една от най-бързо развилите се компании в потребителското кредитиране в България, която впоследствие бе купена от чуждестранен стратегически инвеститор – BNP Paribas. Преди да стане предприемач Гури е работил за „ПрайсуотърхаусКупърс“ и Европейската банка за възстановяване и развитие.

- реклама -