ЕП, визи, САЩ, България, резолюция

Български евродепутати с анализ на дебата в ЕП

Близо 2 часа продължи снощи в Европейския парламент дебатът за върховенството на закона и основните права в България. Очаквано имаше противоположни позиции относно проекторезолюцията за България. Най-силна подкрепа за страната ни даде ЕНП, имаше и крайни изказвания като предложение за спиране на евросредствата за страната ни.

„Това не беше дебат за едно или друго правителство, а за България. Чувствах се длъжен да направя така, че да не преекспонираме проблеми, които имаме и знаем, че са там. Това беше моментът, в който трябваше да покажем единство. Ще ми се следващия път да знаем, че България е отвъд един дебат, отвъд един мандат и едно или друго правителство“, коментира пред БТВ евродепутатът от ГЕРБ Андрей Новаков.

„Не разбирам манталитета да разчитаме на Брюксел да се представи в ролята на класен ръководител, който да ни каже дали сме слушали, или не. Ще ми се да се държим достойно и когато има проблеми, да ги изричаме и да търсим тяхното решение, но не и да ги пренасяме в Брюксел и да си веем кирливите ризи тук“, смята той.

„Дебатът съвсем не беше на нивото на очакванията на българското общество, но дава повод за сериозни изводи., написа в профила си във Фейсбук евродепутатът от ДСБ/ЕНП Радан Кънев.

„Не бива да очакваме ЕП или ЕС изобщо да решава наши политически въпроси. Смяната на управлението и преди всичко – излъчването на ново, почтено и реформаторско управление, е наша вътрешна задача.“, заключи Кънев.

„Не съм съгласна, че това е дебат срещу или за България. Това е дебат срещу структурните проблеми, които има в страната в момента. Това беше ясно заявено от всички евродепутати, които се изказаха по темата. Говореше са за репресията на медиите, за корупционните схеми“, каза от своя страна за пред БТВ Цветелина Пенкова, евродепутат от БСП.

„За съжаление вчерашният дебат не беше задълбочен. Бих разделил говоренето на два вида. Едното е чисто митингачийско, което е характерно за една част от колегите, а другото е по-скоро национално. Всеки го дърпаше като част от своята предизборна програма в България. Очаквах много по-задълбочен и смислен дебат по ключовите въпроси“, коментира пред бТВ и Илхан Кючюк, евродепутат от ДПС и групата „Обнови Европа“.

Поправките към проекторезолюцията ще бъдат внесени утре, а финалният текст ще бъде гласуван в четвъртък.

- реклама -