Български евродепутат иска резолюция на Европарламента за визите ни за САЩ

Българският евродепутат от ПЕС Илияна Йотова иска резолюция на Европейския парламента по въпроса за отпадането на визите за САЩ и Канада.

Дискусия в Брюксел

Социалистите в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи са одобрили предложението на Йотова за дискусия в Европейския парламент за отпадането на визовия режим за европейски граждани от няколко държави членки, включително и България.

„Искам дискусията да приключи с гласуване на резолюция. Не мисля, че Еврокомисията ще продължи да пренебрегва решаването на този въпрос след такъв силен сигнал от Парламента“, каза българският евродепутат.

Искат реципрочност

Социалистите в ЕП вече веднъж са канили комисията да обясни защо все още не се прилага т.нар. „механизъм за реципрочност“, т.е. в отговор от своя страна ЕС отново да въведе визи за американци и канадци. В искането си родните европейски парламентаристи са подкрепени от много техни колеги, които смятат, че европейците без изключение трябва да бъдат равнопоставени. „Безвизово пътуване за всички европейци – това трябва да е нашата политическа цел“, каза Ана Гомеш от Португалия, а испанецът Хуан Фернандо Лопез Агилар определи като срамна липсата на политическа воля от страна на Европейската комисия за решаване на въпроса.

- реклама -