Български дизайнер е номиниран за престижната награда на LVMH

За пръв път български дизайнер е номиниран за престижната награда на LVMH. Това е българо-американката Ема Шопова. Шопова и сподвижничката й Лора Лоуена са номинирани със съвместния си бранд.

Шопова за пръв път ще представи нашата родина в конкурса, където жури ще бъдат звезди от ранга на певицата Риана, дизайнерите Стела Маккартни и Марк Джейкъбс и много други светила на модата.

На финалната права са останали 8 дизайнери, които освен всичко друго ще получат парична премия от 300 000 евро и подкрепата на прочути дизайнери за една година.

Освен българката за пръв път на финала ще участва представител на Индия и за втори път представител на Южна Африка. Петима от участниците, включително Ема Шопова, изработват дамско бельо, а другите трима – мъжко облекло.

Наградата на LVMH се връчва от 2013 г. насам и има за цел да отличи и подкрепи млади дизайнери от цял свят.

 

Изпълнителният вицепрезидент на компанията Louis Vuitton и основател на наградата Делфин Арно заяви: „Тази година още веднъж полуфиналистите ни впечатлиха с креативността си и ангажимента си да създават дрехи, които са уважителни към околната среда … Всичките осем финалисти имат общо да бъдат много талантливи в своите области и да се стремят да подобрят своето ноу-хау“.

Победителят ще стане известен на 5 юни в Париж.

- реклама -