Йоанис Александров, български бейзболист
Снимка: WBSC Europe

Български бейзболист подписа исторически договор в САЩ

Йоанис Александров е първият български бейзболист, подписал с клуб от Висшата лига на САЩ и Канада (МЛБ). Това съобщи „Сега“.

17-годишният кетчер и аутфилдер на шампиона София Блус получи 6-годишен договор от Чикаго Къбс. В наддаването за правата му през последните месеци се включиха редица от топотборите в МЛБ. Интерес към него имаха Чикаго Уайт Сокс, Бостън Ред Сокс и Вашингтон Нешънълс.

Суперталантът привлече вниманието на скаутите по време на лагер в Маями през ноември. Оттогава той живее и тренира във Флорида в академията на Карлос Кастийо. Кастийо е бивш питчер от МЛБ, играл за Уайт Сокс и Ред Сокс.

Днес тийнейджърът от София заминава от Маями за Меса, Аризона. Там той ще премине последни изследвания и ще финализира сделката с Къбс. След това българинът ще се включи в пролетните тренировки на Къбс, които се готвят за откриването на новия сезон в МЛБ на 7 април. Чикаго Къбс е един от най-старите бейзболни отбори в САЩ. Основан през 1876 г., легендарният клуб е трикратен шампион на МЛБ (1907, 1908, 2016).

Йоанис Александров е роден на 29 юли 2004 г. в София, висок е 193 см и тежи 104 кг. Произхожда от спортно семейство с двама родители лекоатлети, бивши балкански шампиони – баща му Асен Александров е десетобоец, а майка му Светлана Александрова е хърделистка. Йоанис и по-голямата му сестра Елени израстват в Италия, където живеят между 2005 и 2019 г. Той се запалва по играта в римското предградие Нетуно – меката на бейзбола в Европа.

- реклама -