Българската хранително-вкусова промишленост не произвежда храни второ качество – СНИМКИ/ВИДЕО

Българската хранително-вкусова промишленост не произвежда храни второ качество. Това сподели пред Flashnews Яна Иванова, изпълнителен директор на новоучреденото Сдружение „Храни и напитки България“

„А ако има някаква разлика в храните, тя е с цел производителите ни да могат да отговорят на вкусовете на нациите. Някъде обичат по-солено затова влагат повече сол, другаде обичат по-безсолно и затова слагат по-малко сол. Това обаче не означава, че стоките, които са за нашия и чужд пазар са с различно качество, защото би струвало твърде скъпо на един производител да прави храни с различни качества“, заяви Иванова.

Тя каза още, че целта на новосформираното сдружение е да обедини бранша и да се бори за решаването на проблемите в сектора и увери, че няма да премълчават неудобните въпроси пред онези, от които зависи решаването им.

„Към момента съществуват множество асоциации в бранша, но те са секторни, които се грижат за интересите на компаниите в конкретен сектор – мляко, месо. Те имат много специфични и тесни браншови интереси. Липсва такава асоциация, чрез която да се чуе обединеният глас на бизнес в хранителната индустрия. Безспорно има много теми, които касаят всички нас, а не само определена част от бизнеса.

Когато сме обединени ще може да излизаме с единна позиция и да отстояваме исканията на целия бизнес, а не на определен брой компании. Така политиците ще се вслушват в нас и ще взимат решения в полза на бранша и потребителите“, каза изпълнителният директор на сдружението „Храни и напитки България“.

Яна Иванова добави, че целта на организацията е да работи за създаването на по-благоприятна среда за развитие на хранителната индустрия в България

както и за засилване на саморегулацията в сектора и изтъкна, че вече към организацията им са се присъединили 11 от най-големите компании в областта на хранително-вкусовата промишленост у нас, сред които „Девин“, „Нестле“, „Монделийз България“, Данон Сердика“, „Кока Кола България“, „Кока Кола Ботълинг Къмпани България“, Престиж-96“, „Интерснак България“, „Марс Инкорпорейтед“ и др.

Иванова подчерта, че преди няколко дни сдружението е станало и член на Европейската организация FoodDrinkEurope. Това беше една от причините на учредяването да присъства и генералният директор на сдружение „Храни и напитки Европа“ Мела Фреуен, която засегна част от проблемите на европейския пазар.

„Един от тях е фрагментирането на пазара в Европа. В Италия и Франция например има закон за етикета, от който трябва да става ясно какъв е произходът на месото или млякото. Това нарушава правилата и свободата на единния пазар. В други страни пък налагат данъци върху определени стоки“, каза Фреуен.

Тя изрази съжалението си и по отношение на водената от Доналд Тръмп политика и каза, че въведеното ембарго за внос на чужди стоки не е успял да убие европейския пазар

А го е принудило да търси нови места, благодарение на които е оцелял. Фреуен засегна и темата с пластмасите и заедно с българските си партньори се обединиха около тезата, че трябва да се работи в посока пластмасата да не е за еднократна употреба, а да се рециклира и в България.

От българската организация казаха, че през септември ще започнат работа по Законопроекта за храните и етикетирането, който от миналата година стои на трупчета. От там добавиха още, че на този етап сдружението се финансира само от членски внос като за в бъдеще имат намерение да работят и по проекти.

- реклама -