Българска федерация шахмат обжалване европейски

Българската федерация по шахмат обжалва изключването си

БФ Шахмат ще обжалва санкцията на Европейския шахматен съюз

Българската федерация по шахмат ще обжалва решението на Генералната асамблея на Европейския шахматен съюз (ECU) за временно замразяване на членството ни в организацията. От Федерацията съобщават на сайта си, че това е политическа поръчка и няма легална база.

Вчера в Баку, където се провежда шахматната Олимпиада, Асамблеята на ECU очаквано изключи временно от редиците си Българската федерация. Решението бе взето с 37 гласа „за“, 11 „против“ и двама въздържали се.

Ето и отговорът на БФ Шахмат:

„Вчера в Баку (Азербайджан), генералната Асамблея на Европейски шахматен съюз (ECU) взе решение временно да замрази членството на Българска федерация по шахмат (БФШ) в ECU.

Тъй като това решение е чисто политическо и няма никаква легална база, когато бъдат получени мотивите му, БФШ ще го обжалва в законния 21-дневен срок в Спортноарбитражния съд в Лозана (Швейцария).

Решението остава временно, докато съдът не се произнесе и не го потвърди окончателно. Правата на всички български шахматисти и шахматистки остават защитени и те ще могат да участват както досега във всички Европейски първенства“.

- реклама -