сенатори

Българската дипломация с остра реакция на критиките на американски сенатори към страната ни

Министерството на външните работи би искало да изрази своето учудване по повод личната позиция на двама сенатори от САЩ, която не изразява мнението на Сената и не отразява равнището на двустранните ни отношения.

Получихме уверения и от посолството на САЩ в София, и от Държавния департамент във Вашингтон, че това изявление не обвързва американското правителство, което по никакъв начин не би искало да влияе на предизборната кампания у нас, съобщават от МВнР.

Реакцията на родната дипломация е по повод изявление на председателя на комисията по външна политика в Сената Боб Менендес ипредседателя на комисията по външна политика в Сената Боб Менендес (демократ от Ню Джърси) и Джим Риш от Айдахо, който е най-старшия републиканец в комисията.

Двамата заявиха, че у нас има постоянна корупция и политизирано правосъдие.

Преди година САЩ и България подписаха във Вашингтон два всеобхватни документа – декларация за двустранните отношения с Белия дом и надграждащо споразумение за задълбочаване на стратегическото партньорство. След това в София беше проведен Стратегически диалог между двете правителства в областта на външната политика и политиката за сигурност, отбрана, енергетика, икономика, образование и култура. В края на 2020 г. бяха подписани меморандуми за сътрудничество в сферата на 5G технологиите, както и за използването на ядрената енергетика за граждански цели. Само преди две седмици държавният секретар Блинкен избра да се включи във видеоконференция, организирана от България, и да поздрави страната за домакинството на инициативата „Три морета“.

Отношенията между САЩ и България никога досега не са били по-активни и по-задълбочени, категорични са от МВнР.

 

- реклама -