ООН

Има ли шанс за българска битка за поста на генерален секретар на ООН?

Има ли шанс две българки  да се окажат на финала в битката за поста на генерален секретар на ООН?

Кристалина Георгиева и Ирина Бокова се оказаха едновременно въвлечени в кампанията по избора на нов шеф на световната организация. Кой ще влезе в „Сътън Плейс“, Манхатан, където е разположена резиденцията на Обединените нации, ще стане ясно през декември.

Днес, обаче, стана ясно, че зад Кристалина Георгиева може да застане митичната група Билдерберг, за която се говори, че управлява света в „сянка“.

4814479
Преди време Кристалина Георгиева обяви, че няма интерес към висшия пост в ООН

Според белгийското издание EurActiv, българския еврокомисар е била поканена на срещата на Билдерберг в Германия. Представена е там лично от бившия председател на Еврокомисията Жозе Барозу. Тъй като България още през февруари издигна официално кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН, на срещата с билдербергите е обсъдждано Кристалина Георгиева да бъде номинирана от Унгария или Албания.

Пред БТА българския говорител на Европейската комисия Мина Андреева потвърди за срещата, но и отказа да коментира „конспиративни“ теории:

„Мога да потвърдя, че наистина председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и заместникът му Кристалина Георгиева са обсъдили възможността такъв въпрос да изникне. Доколкото знам, Георгиева е много заета с прекрасната работа, която върши в областта на бюджета и човешките ресурси. Четем статиите в пресата, но не е работа на комисията да коментира конспиративни теории или витаещи слухове.“

4831199
Ирина Бокова е официалната кандидатура на България за генерален секретар на ООН

В същото време в Париж се оформи друг кръг – този път в подкрепа на Ирина Бокова – настоящ председател на ЮНЕСКО. Дузина изтъкнати френски личности обявиха, че създават Комитет за кандидатурата на Бокова за Генерален секретар на ООН .

Той се оглавява от Елен Карер д’Анкос, пожизнен председател на Френската Академия на науките, и в него фигурират известни имена като Клаудия Кардинале, музикантът Жан Мишел Жар, бившата и единствена досега жена министър-председател на Франция Едит Кресон, банкерът и филантроп Ерик дьо Ротшилд, индустриалецът и меценат Пиер Берже, Ив Копен – антрополог.

4870863
Комитетът в подкрепа на Бокова се събра в българското посолство в Париж

На срещата на Комитета в Париж, Елен Карер д’Анкос, подчерта високата ерудиция на Ирина Бокова, богатия й професионален опит в международните отношения и стремежа й за установяване на нов хуманизъм на 21-ви век във всички области на човешкото развитие.

„Днес ООН се нуждае от лидер като Ирина Бокова“, каза Елен Карер д’Анкос.

„Изключително скандално е решението на Кристалина Георгиева да блокира възможността на един български политик да застане начело на ООН“. Това каза в Пазарджик евродепутат Илияна Йотова. „За кого се грижи г-жа Георгиева и чий път иска да отвори, на кой от останалите кандидати и конкуренти на г-жа Бокова, само можем да гадаем“, допълни Йотова. „Ако г-жа Кристалина Георгиева реши да се кандидатира, това означава бламиране на българския президент, българския министър-председател и българското правителство и общество, защото те издигнаха единодушно кандидатурата на Ирина Бокова за Генерален секретар на ООН“, категорична бе Илияна Йотова.

Генералният секретар на ООН се избира за 5-годишен мандат. Той не може да остане на този пост повече от два мандата, като кандидатите не може да са граждани на някоя от петте постоянни страни членки (Русия, Великобритания, Франция, Китай и САЩ) на Съвета за сигурност на ООН. Назначенията следват принципа на континенталната ротация.

През 2016 година е ред на Европа да излъчи свой кандидат за поста. Тъй като Западна Европа вече е излъчила трима от общо седем генерални секретари, следващият следва да е от Източна Европа. Невъзможно е, обаче, кандидат от една и съща държава да заеме две ключови позиции в ООН. Така на практика се получава, че Ирина Бокова или става генерален секретар на ООН или остава на досегашния си пост като шеф на ЮНЕСКО. Вторият вариант изключва хипотезата български гражданин да оглави ООН.

Мандатът на сегашният председател на ООН Бан Ки Мун изтича на 31 декевмри тази година.

- реклама -