Българската асоциация на заведенията с писмо до Борисов заради щетите от коронавируса

От Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България изпратиха отворено писмо до премиера Бойко Борисов и председателя на парламента във връзка с щетите, които търпи сектор ресторантьорство заради коронавируса.

В писмото се съобщава, че още в първите часове след информацията за българи, заразени с коронавируса, клиенти са започнали да отменят резервации.

Ето пълната позиция, написана в писмото:

„Уважаема г-жо Караянчева,
Уважаеми г-н Борисов,

Във връзка с усложнената епидемиологичната обстановка в страната, Европа и света, както и заповедта на здравния министър г-н Кирил Ананиев във връзка с опасността от разпространение на СОVID-19 нa тeритoриятa нa България, за прeуcтaнoвявaне пoceщeниятa нa културни мeрoприятия, в тoвa чиcлo и кинa, на спoртни мероприятия и зaбрaната за прoвeждaнe нa вcякaкви мacoви мeрoприятия, в кoитo учacтвaт дeцa, се наблюдава следната обстановка.

Само за първите 48 часа от новината за наличие на заразени от вируса на територията на страната, е регистриран сериозен спад на посещения на заведения за хранене и развлечения, отмяна на направени резервации и изтегляне на платено капаро, което ще причини сериозни загуби на бранша, а на фона на цялостното му състояние, може да се случат и масови фалити. По информация от НСИ, нашият бранш дава над 20 милиарда лева добавена стойност годишно и осигурява прехраната на стотици хиляди, заети в сектора.

От името на нашите членове, се обръщаме към Вас с молба за адекватна реакция. Засегнатите бизнеси трябва да бъдат подкрепени. В Италия за целта са определени 4.5 милиарда евро помощи.

В очакване сме за своевременни и адекватни мерки от Ваша страна. В момента там не се дължат данъци, осигуровки, при пълни условия на форсмажор. За щастие, у нас положението е различно, но именно превенцията ще доведе до сериозен отлив на клиенти, което от своя страна ще предизвика невъзможност фирмите да се издължат към бюджета, НОИ и Здравната каса“.

- реклама -