Българска петролна и газова асоциация предложи мерки за намаляване на цените на горивата

Като намаляване на цената на горивата, Българската петролна и газова асоциация предлага през зимния период да се спре влагането на биодобавка, която е двойно по-скъпа спрямо цената на самото гориво.

Това стана ясно след среща с вицепремиера Томислав Дончев, на която бяха обсъдени мерки, които биха повлияли на цената на горивата, както и за по-голяма прозрачност в бранша.

„Изхождайки от положителния опит в някои европейски държави – например Австрия и Германия, Асоциацията предложи през зимата да не се влага биодобавка. Това може да стане, без да се нарушава общото задължение на България в изпълнение на своите цели за влагане на биокомпоненти, произтичащи от европейското законодателство“, съобщиха от БПГА.

От там посочват още, че са съпричастни към проблемите на българските граждани, които са и техни клиенти.

По думите им фирмите от бранша работят и ще продължат да работят с минимална печалба

БПГА е поискало съдействие от правителството за разговори с Комисията за защита на конкуренцията, така че фирмите да могат да публикуват себестойността на продуктите си, за да има яснота в обществото за съществуващите маржове. Тази мярка трябва да важи за всички участници на пазара, в това число и за т. нар. ведомствени бензиностанции.
От Асоциацията предлагат също така при извършване на проверки от страна на държавни органи да се обявяват конкретно проверените обекти, както и нарушенията, които те са извършили.

Българска петролна и газова асоциация е учредена през 1999г. от основните фирми в нефтената и газова индустрия – „Петрол” АД, „Шел България” ЕАД, „Овергаз Инк.” АД, „Шел Газ България” АД, „Топливо” АД.

Сега членове на Асоциацията са „Бент Ойл“ АД, „Булмаркет ДМ” ООД, „Ви-газ България” ЕАД, „Газтрейд” АД, „Еко България” ЕАД, ЗАРА-Е ЕООД, Литекс АД, „Лукойл България” ЕООД, „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД, „НИС Петрол“ ЕООД, „ОМВ България” ЕООД, „Петрол“ АД, „Приста Ойл Холдинг” ЕАД, „Ромпетрол България” ЕАД, „Синергон Петролеум“ ЕООД, „Шел България“ ЕАД.