българска лекоатлетка

Българска лекоатлетка хваната с допинг в Рио

Българска лекоатлетка е дала положителна проба за допинг преди олимпийските игри в Рио.Става дума за Силвия Дънекова. Това твърди авторитетното онлайн издание за лека атлетика у нас Bgathletic.com.

Според програмата на атлетическия турнир на Олимпийски игри сериите в коронната дисциплина на Дънекова е на 13 август.

Няма официално потвърждение на информацията

Все още няма официално потвърждение на информацията, тъй като се чака отварянето на „Б“ пробата на състезателката.

m_1438509523
Силвия Дънекова

Допинг проверката е направена внезапно в Бразилия. Двамата агенти на Световната антидопингова агенция направили тест на 30 юли. Два дни по-късно се върнали и за кръвна проба.

Използвала ли е българската лекоатлетка еритропоетин?

Използваният стимулант е еритропоетин (ЕПО) – кръвен допинг, който увеличава присъствието на червени кръвни телца в организма.

След обявяването на резултата след теста на Б-пробата, атлетката трябва да получи наказание или да бъде оправдана, ако той бъде отрицателен.

Евентуалното наказание на българката, която никога не е давала положителен допинг тест до сега, може да бъде доста сурово.

Според променените правила на Световната антидопингова агенция от 2015 г. първа положителна проба се наказва с 4 години лишаване от състезателни права.

Дънекова беше първият ни спортист, който пристигна на игрите в Рио. Тя е националната ни рекордьорка на 3000 метра с препятствия.
„Мога да коментирам едва, когато нещо излезе официално“, категоричен бе спортният министър Красен Кралев пред 24 часа.
Какво е ЕПО- еритропоетин?
 Еритропоетинът е гликопептиден хормон, който контролира образуването на червени кръвни клетки (еритроцити) от стволовите клетки на костния мозък, в зависимост от консумацията на кислород.
Спортистите приемат препарата за драстично увеличение на нивото на червените кръвни клетки, които пренасят кислород в кръвта. Атлетите са наясно, че ако могат да увеличат нивото на кислород в кръвта, ще могат по-дълго да тренират.
Медикаментът е включен в Списъка на забранените вещества за  спортистите от 2010 г. 
- реклама -