Български екип долови живот в руините, тече спасителна акция (Обновява се)

Български екип долови живот в руините, тече спасителна акция. Тече спасителка акция в турския град Бесни. В нея участват български пожарникари. Доловен е сърдечен ритъм в рухнала сграда. Предполага се, че

под руините има между 3 и 8 души,

съобщава „Нова телевизия“

Акцията се провежда съвместно от български екип и и полските им колеги. В момента прокопават път до мястото, на което е доловен сърдечния ритъм. Има шанс изпод развалините да извадят живи хора.

Същият екип от български пожарникари вчера намери и спаси 5-годишно дете под руините.

След цяла нощ работа спасителите

в Искендерун извадиха 6 души, останали повече от 100 часа под разрушената си сграда. Когато снощи екипът говорил с тях, те казали „Добре сме, чакаме ви“. Сега екипът работи за достигане

до още 3 души, техни съседи.

Междувременно български екип е засякъл други 5 живи под отломките в Кахраманмараш и предстои тяхното изваждане. Вчера три от българските спасителни кучета са помогнали още хора да останат извън черния списък на жертвите.

Десетдневно бебенце беше извадено живо

в окръг Хатай от руините от земетресението, съобщи турската частна телевизия НТВ.

Малкият Яъз Улаш беше спасен в град Самандаг заедно с майка си и двамата са откарани в болница.

Новороденото момченце е най-младият пострадал, изваден изпод отломките.

Чудото се случи 90 часа след първия трус от 7,7 степен с епицентър в окръг Кахраманмараш, който разтърси Южна Турция в понеделник рано сутринта.

Около девет часа след това

земетресение стана и втори трус с магнитуд 7,6 в същия район.

Четири дни след силното земетресение в Турция и Сирия, при което загинаха близо 22 000 души, спасителите претърсваха отломки в отчаяно търсене на оцелели, а САЩ предложиха пакет от 85 млн. долара помощ.

Първите доставки на помощ от ООН

пристигнаха в зоните, контролирани от сирийските бунтовници. Шансовете за намиране на оцелели обаче намаляха след изтичането на тридневния срок, който експертите смятат за критичен за спасяването на човешки животи.

Американската агенция за международно развитие заяви, че нейният пакет от помощи ще бъде предоставен на партньорите на място, „за да доставят спешно необходимата помощ за милиони хора“, включително

храна, подслон и спешни здравни услуги.

Помощта ще бъде предназначена и за осигуряване на безопасна питейна вода и канализация, за да се предотврати избухването на болести, се казва в изявление на USAID.

Жестокият студ възпрепятства усилията за издирване и в двете страни, но повече от 80 часа след бедствието 16-годишната Мелда Акташ беше открита

жива в южния турски град Антакия.

Нейният щастлив баща се разплака, а опечалената нация се радваше на изключително рядката добра новина.

Висши служители, отговарящи за оказването на помощ, планираха да посетят засегнатите райони, като ръководителят на Световната здравна организация Тедрос Адханом Гебрейесус и ръководителят на хуманитарната дейност на ООН Мартин Грифитс обявиха пътувания.

Помощта достига до бунтовническите райони

Конвой с помощи пресече турската граница в контролираната от бунтовниците северозападна Сирия – първата доставка в района след земетресението, съобщи за АФП служител на пропускателния пункт Баб ал-Хава.

Този пункт е единственият начин,

по който помощта на ООН може да достигне до цивилното население, без да преминава през райони, контролирани от сирийските правителствени сили.

Десетилетието на гражданска война и сирийско-руските въздушни бомбардировки са разрушили болници, сринали са икономиката и са предизвикали недостиг на електричество, гориво и вода.

„Тишината е мъчителна“

Земетресението от понеделник е най-силното в Турция от 1939 г. насам, когато в източната провинция Ерзинджан загиват 33 000 души.

Длъжностни лица и медици съобщиха, че 18 342 души са загинали в Турция и 3 377 в Сирия от труса, с което общият брой

на потвърдените жертви достигна 21 719.

Експертите се опасяват, че броят на жертвите ще продължи рязко да нараства. Гневът срещу действията на правителството във връзка с бедствието се увеличава.

„Хората, които не са загинали от земетресението, бяха оставени да умрат на студа“, казва Хакан Танриверди пред АФП в провинция Адияман,

един от най-тежко засегнатите райони.

При посещението си в района турският президент Реджеп Тайип Ердоган призна, че е имало „пропуски“ в действията на правителството при справянето с бедствието.

Десетки държави са обещали да помогнат. Световната банка заяви, че ще отпусне 1,78 млрд. долара помощ на Турция за подпомагане на усилията за облекчаване

на положението и възстановяване.

Незабавната помощ от 780 млн. долара ще бъде предложена от два съществуващи проекта в Турция, заяви банката, а в момента се подготвят допълнителни операции на стойност 1 млрд. долара в подкрепа на засегнатото население.

Освен зашеметяващите човешки жертви,

икономическите разходи от земетресението изглежда ще надхвърлят 2 млрд. долара, а може да надхвърлят и 4 млрд. долара, заявиха от Fitch Ratings.

Как една снимка събра болката на Турция

Това беше момент, капсулиращ неописуемата болка от земетресението в Турция: баща, който държи ръката на 15-годишното си дете, единственото нещо, което се вижда, след като тялото ѝ е смазано от бетонна плоча, под разрушена жилищна кооперация.

Месут Ханчер седеше сам в смразяващия студ

върху купчина счупени тухли, които някога са били негов дом, забравил за света и обзет от мъка.

Баща държи ръката на 15-годишната си дъщеря

Дъщеря му Ирмак беше мъртва. Но той отказа да я пусне, галейки пръстите на ръката ѝ, подаваща се от матрака, на който момичето беше легнало в нощта на трагедията. В понеделник преди разсъмване

дойде първият трус от 7,7 по Рихтер.

В началото още нямаше спасителни екипи. Оцелелите трескаво си проправяха път през развалините, за да намерят близки, парчета от домовете им бяха изхвърлени на улицата, осеяна с отломки.

Рамки на легла лежаха върху разбитите балкони. Скъсаните дрехи и играчки разказват

историята за изгубени животи.

Беше твърде късно за Ирмак, една от близо 20 000 жертви, за които беше потвърдено, че са загинали при най-мощното земетресение, ударило Турция и Сирия от почти век.

Но Адем Алтан, ветеран фотограф от Анкара, работещ за Агенция Франс Прес (АФП), който се втурна към мястото на трагедията, не можа да откъсне очи от неподвижния,

мълчаливо скърбящ баща.

Той насочи камерата си от 60 метра разстояние. Беше деликатен момент. Но вместо да изгони Алтан, бащата го повика. „Направете снимки на детето ми“, извика Ханчер с тих, треперещ глас.

„Бях без думи“ . Бащата искаше светът да види скръбта му – и на нацията му. И го направи.

Снимката на АФП се появи на първите страници на големи вестници по света, включително

Financial Times и Wall Street Journal.

„Докато правех снимки, бях толкова тъжен. Постоянно си повтарях „каква огромна болка“. Онемях. Не можех да спра да плача.“, си спомня Алтан.  Той попита Ханчер за името му и след това за името на дъщеря му.

„Той говореше трудно, така че не можех

да говоря с него твърде много“, допълни Алтан. Фотографът не можеше да задава твърде много въпроси, защото всеки трябваше да спазва тишина, за да чуе дали има оцелели под развалините.

Професионалист от 40 години, включително кореспондент 15 за  АФП, Адем Алтан получи хиляди съобщения от хора по целия свят, които искат да предложат подкрепа да бащата.

Алтан знаеше, че снимката представя

болката на Турция. Но глобалното ѝ въздействие го изненада. Тя е споделяна стотици хиляди пъти онлайн. „Мнозина ми казаха, че никога няма да забравят този образ“, заключи той.

- реклама -