Ница
сн. БГНЕС

Българка в Ница пред FN: Хората тук вече са изключително наплашени и започват да търсят толерантност

След вчерашното нападение в катедралата „Нотр Дам“ в центъра на Ница, френският президент Макрон обеща да увеличи драстично войниците, които охраняват обществени места като църкви и училища. Също така Франция повиши предупреждението си за национална сигурност на най-високо ниво, след последвалата серията нападения на различни места.

Това се случва на фона на недоволството в мюсюлманския свят, който се бунтува срещу френския държавен глава и неговите критики към исляма след обезглавяването на учителя Самуел Пати – горят се портрети на Макрон, бойкотират се и френските стоки, което носи милиарди евро загуби за страната.

сн. БГНЕС

Продължават ли французите да подкрепят своя президент в тази негова политика или постепенно започват да отстъпват пред страха от разрастване на тероризма в страната?

Българката Магдалена Иванова живее в центъра на Ница, в непосредствена близост до мястото на атаката. Ето и нейния разказ за обстановката след поредния терористичен акт.

– Преди всичко кажете ни – как се събуди днес Ница и след вчерашната атака видими ли са извънредните мерки, които предприемат властите във Франция?

– Аз живея в центъра на града, съвсем близо до катедралата, в която стана вчерашното нападение. Наоколо все едно бомба е паднала, буквално пиле да прехвръкне се чува. На всеки ъгъл срещам полицаи, в радиус от две улици навътре в двете посоки всичко е обградено. Има постоянно присъствие на жандармерията и тн. Изглежда продължава и самото разследване на мястото, защото нападателят по информации от медиите тук все още е жив, макар и тежко ранен. Говори се, че освен прострелян, той е бил наръган или нещо подобно.

– Ползва ли се президента Макрон с подкрепата на французите в неговите изказвания, които разгневиха ислямския свят?

На този етап вече не особено.

В началото имаше доста голяма подкрепа, имаше хора, които бяха недоволни от карантината, затварянето около коронавируса, но напоследък и сред моите познати, които преобладаващо са французи, има голямо недоволство. Много хора говорят, че вече искат да подава оставка и не са съгласни с начина му на водене на политика. Дори и вчера, когато бях навън, на няколко места засякох агитационни материали, които призовават към протести.

Френският президент незабавно пристигна вчера в катедралата в Ница/сн. БГНЕС

– Ще продължат ли според вас французите да бранят това си право на свобода на словото, което им донесе толкова тероризъм? Или вече са готови да направят крачка назад, като визирам и карикатурите на пророка Мохамед, публикувани отново от „Шарли Ебдо“?

– По-скоро хората тук вече са изключително наплашени, страха се чете в очите им. Всеки абсолютно предпазливо ходи по магазини и обществени места. Страхът и паниката си личат, все пак случаите тук вече не са един или два. Всички помним големия атентат на крайбрежната улица в Ница преди няколко години – от тогава хората са постоянно в паника и непрестанно живеят в страх. Да не говорим, че от тогава насам много пъти е имало сигнали за бомби в различни сгради, жилищни кооперации, офиси и тн. И това изключително много е наплашило хората и като, че ли има вече някаква промяна в начина им на мислене и позицията, която заемат.

Медиците все още се борят за живота на нападателя Брахим Ауисауи

– Какви са настроенията на хората във Франция срещу изповядващите исляма, има ли така да се кажи антмюслманска вълна?

– Поне на този етап не. По-скоро гледат всички да се обединяват. Много от познатите ми, които са от различни националности и изповядват различни религии, всички са на мнение, че Бог е един и няма какво да се делим. И се правят все повече опити от самите хора да потушат това религиозно напрежение, което според мен изкуствено се създава.

сн. БГНЕС

– Във Франция току що влязоха още по-стриктни мерки заради COVID-19. Разкажете ни за тях?

– Ограниченията влязоха в сила от тази нощ. Хората, които могат да работят дистанционно, преминават на работа от вкъщи. Ясли и учебни заведения остават отворени до ниво колежи, а от колеж нагоре са на дистанционно обучение. Магазини за дрехи, обувки и всички, които не са за хранителни стоки са затворени. Остават отворени те и аптеките. Ресторанти и барове – абсолютно всичко е затворено. Единствената опция да излезеш е чрез атестацион, в който отбелязваш поради каква причина излизаш, като опциите са да отидеш да си напазаруваш неща от първа необходимост, аптека, доктор и да отидеш на работа, в случай, че не можеш да я осъществиш от вкъщи. Имаме право и на 1 час на ден за разходка или спорт в радиус от 1 км. от адреса, на който живеем.

– Този атестацион е документ, който се попълва и се предоставя на властите ако ви спрат или?

– Всяко кметство предоставя този документ, който може да се изтегли онлайн или да се преснима на хартия. Той се попълва преди да излезеш от дома си, може и директно на телефона да стане това. При проверка той се показва, а в случай, че го нямам или сметнат, че причината за излизането е неуважителна, тъй като в този документ се вписва и час на излизане, глобата е от 130 до над 300 евро. Като след няколко провинения, човек е заплашен и от затвор. Но, французите са доста стриктни, както сега, така и при първото затваряне. Доста по-стриктни от това, което чувам от познати в България. И тук има несъгласие, но правилата като дезинфекция на ръце, носене на маска през цялото време, която да покрива и носа и устата, се спазват. Единици са хората, които може да видите по улиците тук без маски или да не си дезинфекцират ръцете, преди да влязат някъде.

- реклама -