коронавирус Италия мерки правителство хората

Българка в Италия за FN: Хората са много уплашени, спазват всички ограничения

Петък е четвъртият ден от националната карантина в Италия.

Към днешната дата починалите от коронавирус в страната са над 1000.

Италия въведе карантина за цялата страна, две седмици след като опита да постави в „червена зона“ отделни региони на север, за да предотврати разпространението на заразата.  И мерките явно дават резултат – две седмици след като първите 10 града в Северна Италия бяха обявени за „червена зона“ и бяха поставени под блокада, няма нови инфекции.

Нашите дядовци бяха подготвени да отидат на война, от нас се иска да си останем вкъщи„, каза външният министър Луиджи Ди Майо. „Ако лекар и медицинска сестра могат да работят денонощно, можем да се откажем от напускането на собствения си дом“.

Така ли е наистина?

Свързахме се с първата цигулка на прочутата опера Ла Фениче във Венеция – българката Маня Нинова, която от години живее в градче в района на Венето -една от най-засегнатите области на Северна Италия.

– Ден четвърти от националната карантина на Италия, как би описала ситуацията?

– Всички си стоят вкъщи, почти никой не излиза, няма или има много малко коли по улиците. Движат се само хора, които наистина имат нужда да отидат някъде. По принцип в Италия са дисциплинирани хората, няма и струпване в магазините. Има всичко в магазините, поне тук, където аз живея. Хората стоят на един метър разстояние, влизат по трима човека в магазина.

– Т.е. от това, което виждаш около себе си нямаш усещане за паника?

– Никаква. Поне тук. Говорих с една приятелка в Падуа. Страх ги е италианците – свили са се от страх и никой не излиза от къщи, така че паника в този смисъл няма. Никой не се е втурнал да купува и да се запасява с неща, въпреки че някои артикули изчезнаха в големите градове. Но хората повече ги е страх от заразата – вървят по улиците и не се поздравяват, не се гледат… направо са изчезнали. Как да има паника, като те хората практически ги няма на улицата.

– Ако ти реши, че искаш да напуснеш твоето село ще можеш ли да го направиш?

– Не! Не мога! Даже до съседното село не мога да отида, камо ли до Венеция, която е на 15 км. Има постове на полицията на входа и изхода на селото. Вероятно през по-малки и черни пътища може да се излезе, но ако те хванат – следват сериозни наказания, включително три месеца затвор. Т.е. не можеш да излезеш от пределите на твоята община, но даже вътре в нея не трябва да се движиш безцелно -излизаш, за да си купиш нещо или да свършиш нещо спешно, не можеш просто да се разхождаш. При това само някои магазини са отворени – тези за хранителни стоки, железарията, мобилните оператори, аптеките и будките за вестници. Затворено е всичко друго, включително фризьорските услуги и т.н.

– Какви са инструкциите на правителството в случай, че се разболееш?

– Инструкциите са категорични – НЕ отиваш в болница или в спешното, трябва да се обадиш на твоя личен лекар и да му обясниш какво е положение и той ще ти каже какво да правиш. Ако нямаш проблеми с дишането, дори и да имаш коронавирус си оставаш вкъщи и го караш като обикновен грип. И после оставаш в карантина 14 дни. За други спешни случаи звъниш на 112 и при теб идва линейка.

– Вярно ли е, че правителството даде финансова ваканция на своите граждани – отлагане на плащанията по ипотеките, комуналните сметки и други?

– Да, това е вярно! Плюс това даваха бонус на родителите за детегледачки (преди националната карантина). В момента на непрекъснат цикъл работят само заводите от хранително-вкусовата промишленост и някои заводи, чиито цикъл на работа не може да спре. Но ето вчера, от опозицията поискаха и там работното време да бъде намалено.

– Има ли недостиг на някакви продукти от първа необходимост?

– Не няма, собственикът на семейното магазинче до нас каза, че е заредил стока за три седмици напред. Що се отнася до предпазните маски – имаше проблем, но от Китай изпратиха, китайски лекари пристигнаха в Италия, изпратиха и защитни облекла и респираторни апарати за обдишване.

– Не усещам притеснение в теб?

– Не, не съм притеснена! Това е вирус като всеки друг, дори мисля, че дъщеря ми го изкара на крак преди седмица.

– Как италианците приемат мерките на правителството?

– Да, италианците са ОК с мерките, които се взимат! Те по принцип са много послушен народ и каквото им казват те го изпълняват веднага. Правителството направи каквото трябва и когато трябва. Например, Борис Джонсън е наясно, че това, което се случи в Италия след месец ще настъпи във Великобритания, но той не предприема някакви драстични мерки. Защото ако го направят прекалено рано на хората ще им се изчерпа търпението и когато е момента да си стоят в къщи, те ще започнат да излизат и да бъдат недисциплинирани. Т.е. когато действително има нужда, тогава ще бъдат въведени ограниченията.

- реклама -