Българка в Италия пред FN: Хора под карантина се разхождат навън, това е страшно и опасно

Рязък скок на броя на доказаните случаи на заразени с COVID-19 е регистриран в Италия. Установените заразени само във вчерашния ден са 3497. Така общо регистрираните случаи в страната вече са повече от 21 150 души. Във вчерашния ден починалите са 175 души.

Така починалите във втората най-засегната държава в света от коронавирус са общо 1441 души, а възстановилите се са 1966 души.

Стела Маноилова живее в Италия от 14 години. В семейството имат две деца – на година и 9 месеца и на 7 г. Семейството живее на остров Сардиния. Ето какво сподели Стела пред FN във връзка със ситуацията в Италия и ежедневието на семейството.

– От колко време сте си вкъщи заради епидемията?

– Още миналия месец каката, която ходи на училище, се разболя и си остана една седмица вкъщи. И като тръгна пак на училище излезе наредбата и от миналата сряда сме си вкъщи. Реално от около месец се оказва, че сме си у дома.

– Лесно ли намерихте лекарства за детето си?

– Още тогава като влязох в аптеката да купя капките, които ми трябваха, се оказа, че ги няма. Преди две седмици в аптеките нямаше маски, дезинфектанти. А ако някъде имаше останал антибактериален гел, цената му, която попринцип е около 2 евро, тогава беше 8, което е недопустимо. Дезинфектантът няма да ни спаси, най-добрата мярка е социалната изолация.

– Как реално ви се отразяват предприетите мерки на семейството Ви, как протича ежедневието ви?

– Забранено ни е да излизаме от общината си. Мога да си изляза на двора, мога да отида до съседите ако искам. Важното е да се ограничи събирането на много хора на едно място. Магазините са отворени, заредени са. В магазина и в аптеката може да се ходи, но влизат само по трима клиенти. Всеки гледа набързо да напазарува и да излезе. Няма разграбване на хранителни стоки, каквито неща гледаме, че се случват в България.

Ресторантите са затворени, но дори и да не беше излязла наредбата за тях, то реално няма хора и беше логично да затворят.

– Има ли много болни във вашия район?

– В селището, в което живея няма. При нас в Сардиния в началото на седмицата имаше два случая – на хора,които са били в червените зони, но са ги напуснали и са се прибрали. Само за пет дни случаите вече са десет пъти повече. 

При нас ситуацията е по-сериозна от гледна точка на това, че нямаме структури, които да задоволят необходимостта от интензивни отделения, в които хората да бъдат интубирани и да им се подпомага дишането. 15 легла има в едната болница, 15 в другата – нямаме нужния капацитет.

В селището, в което живеем са се върнали много хора от северните райони и те не са се сложили под доброволна карантина, излизат навън и са сред здравите хора. Знам, че карабинери са ги посещавали и са им разпоредели да си стоят по домовете.

– Има ли паника сред хората?

– Имаше да. Особено в началото, когато започнаха тези строги мерки. Но имаше и голяма подценяване, просто хората не вярваха, че е толкова опасен този вирус и толкова бързо се разпространява. Всъщност тези драстични мерки се взеха, защото в районите, от които тръгна вируса, макар че бяха под карантина, имаше подценяване на ситуацията.

Има масово видео по Фейсбук на хора от север който като всичко е затворено и няма какво да се прави да ходят на плаж.

CONDIVIAMO,CONDIVIDIAMO,CONDIVIDIAMO!!!Poi non lamentiamoci se dopo giorni e giorni di “isolamento”,dopo che ognuno di Noi ha rispettato le “regole” la situazione non sarà cambiata!Chiedo la massima condivisione perché questa “Signora” venga identificata e denunciata!

Публикувахте от Maurizio Mura в Петък, 13 март 2020 г.

И „местните“ много се изнервят, защото просто това е подигравка със ситуацията и с хората. Първо защото си дошъл не на твоя земя и второто- просто си заплаха за хората.

– Притеснява ли ви рязкото увеличение на заболеваемостта?

– Властите в Италия мисля че взеха навреме сериозни мерки, но пак казвам – хората подцениха ситуацията. Прогнозите са, че през следващите дни случаите ще продължат да се увеличават и пикът се очаква около 18-ти. Хубавото е, че вече са много по-строги мерките са изолация – надявам се така да се спре разпространението. Увеличението на случаите в момента е на юг – там където хората от първата червена зона дойдоха.

Аз не се притеснявам за себе си, за съпруга си или за децата. Но се притесняват за възрастните и болните хора, защото за тях вирусът може да бъде фатален.

Проблемът, за който все по-често се говори, е че масово и самите медици започват да се разболяват и няма да има достатъчно лекари, които да лекуват болните.

 

- реклама -