Астра Зенека
сн. БГНЕС

Българка в Англия пред FN: Ваксинирах се без излишни страхове, тук няма спор коя ваксина е по-добра

Великобритания е една от държавите, които не спряха ваксинирането на граждани с ваксината на AstraZeneca. Днес британският министър на здравеопазването Мат Ханкок обяви, че ваксината Оксфорд / AstraZeneca „в момента животи във Великобритания“. Той изрази убеждението си, че ваксината е безопасна.

Сред ваксинираните на Острова има и много българи. Тази седмица първа доза от ваксината на AstraZeneca получи и Руска Стефанова, която повече от 10 години живее във Великобритания. Тук дебат коя ваксина е по-добра не се води, хората се доверяват на медиците, споделя пред FN българката.

сн. БГНЕС

– Как се чувстваш след ваксинацията?

– Добре съм, ваксинирах се в понеделник към 17 ч. Вчера сутринта малко ме болеше ръката на мястото на ваксинацията. Към обяд леко ми беше омаляло, пих парацетамол, починах си около час и вече съм добре. Тук нямаме избор на ваксина. Само с AstraZeneca се ваксинират хората.

Тук личните лекари не ваксинират, нито в болничните заведения.

сн. БГНЕС

Има изградени специални места. Там, където аз се ваксинирах, имаше места за едновременно поставяне на ваксини на 10 човека. Първо те посрещат служители, които питат за симптоми, дали през последните месеци си се ваксинирал с някакви ваксини. Извършват дезинфекция преди човек да влезе в залата за ваксиниране. Но не мериха нито кръвното, нито температурата. Питат дали човек има някакви заболявания или алергии. Самото убождане става много бързо. Има зала, в която човек да изчака 15 минути след ваксината, но аз бях с придружител и можех да си тръгна веднага.

– Как става самото записване за поставяне на ваксината?

– Получих писмо, в което ме уведомяват, че започва ваксинацията за хора над 60 г. И ако желая да си запиша час за най-близкия пункт за ваксиниране. Към писмото имаше брошура за коронавируса, за самата ваксина, за възможните странични ефекти. 

Записах час за най-близката дата на възможно най-близкото място, което беше на 15 км от мястото, където живея. След време личната лекарка ми се обади и каза, че има доставени достатъчно ваксини и мога да си презапиша часа за по-близко място и по-скорошна дата.

сн. БГНЕС

Отделно от здравната каса, личните лекари звънят на пациентите си, за да ги информират, че могат да се ваксинират.

Жената, която ме ваксинира каза, че в рамките на ден-два може да се проявят най-честите реакции – температура, отпадналост, зачервяване на мястото на убождането. Каза, че може превантивно да пия парацетамол. 

Заедно с възрастните ваксинират и хората от рискови групи – тези с хронични заболявания като астма например. Ако човек си е записал един от последните часове за ваксинация за деня, предлагат на неговия придружител също да се ваксинира ако има останали неизползвани отворени дози за деня, за да не бъдат унищожени.

Тук няма истерия за ваксините. Още от самото начало тук няма спорове коя ваксина е по-добра.

Хората се доверяват на лекарите и специалистите. Аз повече се стряскам от това, което пише в българските медии. Тук коментарите са, че това, което се случва може да е борба между производителите на ваксини, въпрос на политика…

сн. БГНЕС

Следващата доза ми е на първи юни. Между 4 и 12 седмици е интервала, който дават между двете дози. Дават картонче с името на ваксината, номера на партидата и кога ще бъде поставена втората доза. Още от самото начало казаха, че с AstraZeneca е по-малък процентът на предпазване от заразяване, но пък е много висок процентът на предпазване от тежко каране на вируса.

Скоро няма да свърши пандемията и човек не може да живее в постоянен страх. Ние сме ограничили излизанията, дори не ходим да пазаруваме в магазините, поръчваме с доставка до вкъщи. Трябва да се върнем към сравнително нормален начин на живот и ваксините са най-успешният начин, доказан през годините.

 

- реклама -