Българка се прибра от Англия, за да я оперира наш доктор от мозъчен тумор

69-годишна българка, която живее в Англия се прибра в родината си, за да бъде оперирана от наш доктор. Тя е омъжена за англичанин от 21 декември 1987 г. и двамата живеят там.

Жената получава неописуемо силно главоболие и посещава лекаря си във Великобритания.

Препоръчват й да пие болкоуспокояващо, защото има мигрена и жената се прибира вкъщи. Главоболието не преминава. Правят й скенер и той показва, че дамата е с “парасагитален менингиом”, който принадлежи към доброкачествените новообразувания. Доброкачественият тумор се намира на критично място в моторната област на мозъка, расте и засяга двигателните й функции и води до частична парализира.

Въпреки това, от голяма многопрофилна болница с развита насоченост към неврохирургията в Източен Съсекс, пациентката получава час за ядрено магнитен резонанс през месец май. Все още обаче резултатите не са разчетени.

За преглед при неврохирург, който да определи какво да бъде лечението й пък получава час за след 51 седмици.

Така жената се оказва с установен мозъчен тумор, но без шанс за скорошна операция в Англия. Затова решава до потърси консултация в България.

Неврохирургът от „Пирогов” доц. Венелин Герганов спаси жена чрез брилятна 3-часова операция. По време на тях доц. Герганов и екипът му отстраняват менингиома и спасяват пациентката. „Деликатното при операцията беше да не се засегне моторната зона и да се отдели туморът от венозните структури.”, сподели световнопризнатият неврохирург доц. Герганов.

Още на следващия ден след операцията пациентката посреща и екипа, и посетителите си с усмивка на лицето.

„В Англия ми обясниха, че при пациенти на моята възраст и с моята диагноза не е необходима операция, а мога да живея години с тумора. Попитах какво да правя с тази силна болка, а отговорът беше: „Ще свикнете да живеете с болката”. Дойдох в България, направих си ЯМР, който беше разчетен след 35 минути, а онзи, който направих в Англия през месец май още не е разчетен, въпреки че сме на прага на август. За сметка на това отказаха да ми предоставят собствената ми медицинска документация. Искам да Ви кажа моята оценка за здравеопазването в България – Суперлатив към здравната система тук.”, споделя пациентката.

69-годишната жена има редовни здравноосигурителни права в България, което даде възможност да се лекува по здравна каса и наложи да заплати само консумативите, които НЗОК не покрива.

След няколко дни те ще бъде изписана от неврохирургията на „Пирогов”.

Лекарите са оптимисти за пълното й възстановяване и очакват след около месец да се е върнала към нормален начин на живот. В следващите месеци предстои активно продължаващо наблюдение на състоянието й.

- реклама -