Иглика Трифонова от Антарктида до Сантяго де Компостела

Българка измина от Антарктида до Сантяго де Компостела

Българка измина от Антарктида до Сантяго де Компостела. 2016 година ще бъде запомнена в хилядолетната история на поклонничеството до Сантяго де Компостела в Испания като годината, в която се проведе най-дългото Камино де Сантяго в света – точно 14 075 км.

Най-дългото Камино де Сантяго в света

Началната точка е остров Дисепшън, Антарктида, а крайната – прочутата катедрала в Сантяго де Компостела, където са погребани мощите на свети Яков Зеведеев.

Група от петдесет поклонници, след които екипажът и капитана на испанския кораб за океанографски изследвания „Хесперидес”, учени и военни от испанската антарктическа база „Габриел де Кастиля” на остров Дисепшън, както и българският фотограф Иглика Трифонова станаха първите поклонници изминали пилигримския маршрут от Антарктида до Компостела.

Иглика Трифонова от Антарктида до Сантяго де Компостела

Те стартираха тяхното поклонение на 28 февруари 2016 г. от Дисепшън. Корабът с последните испански полярници тръгва от Антарктида и при прибирането си в родината извървяват пешеходно последния участък от 100 км от антарктическото Камино между град Понтеведра и Сантяго де Компостела. Това съобщи проф. Христо Пимпирев, председател на Българския антарктически институт.

Тъй наречените „pingüirinos“ /смесица от испанските думи “pingüino” – пингвин и “peregrino” – поклонник/ носеха специално извезаното за целта знаме, което по време на цялата антарктическа кампания е съхранявано на испанския кораб „Хесперидес“. През целия път те бяха приветствани от кметовете на градовете, през които минаваха, а в катедралата в Сантяго за тях беше отслужена специална меса и бяха благословени от архиепископа на града.

Иглика Трифонова беше единственият чужденец-участник в това първо по рода си Камино, за нея това е осмо изминаване на Пътя на Сантяго в Испания.

- реклама -