Българка е номер едно в света по шахмат за момичета до 16 г.

16-годишната българска шахматистка Нургюл Салимова от село Крепча е номер едно в света при момичетата до 16 г.

Това показва февруарският рейтинг на българската шахматистка Нургюл Салимова в класацията на световната шахматна федерация.

Тя е на седма позиция в официалния топ 100 на федерацията за момичета до 21г. В топ 100 жени е на 61-во място. Едва 10 шахматистки в тази класация са родени през новото хилядолетие.

Нургюл е родена през 2003 г. в село Крепча, област Търговище. Започва да играе шах едва 4-годишна, покрай баща си и дядо си. Талантът й е открит от председателя на клуб „Бургас 64“, когато е 5-годишна.

8-годишна печели европейското първенство за момичета в Албена. На 12 г. си извоюва световна титла в European Union Youth Chess Championship в Гърция, при момичетата до 12-годишна възраст.

Нургюл изпрати една много успешна 2018 година. На международен фестивал по шахмат в Хърватия тя участва в турнира за състезатели с рейтинг над 2200. С уникална игра покри едновременно норма за международен гросмайстор за жени и за международен майстор за мъже.

С това темпо на успехите й Нургюл се приближава все по-бързо към титлата „гросмайстор“.

Челната позиция в световната ранглиста за момичетата до 16 г. Нургюл ще защитава през април. Тогава е Европейското първенство за жени, а в края на годината ще мери сили с най-добрите в света на турнир в Индия.

- реклама -