Българка арестувана в Лондон за източването на 2 млрд. долара

Трима бивши банкери от големия швейцарски кредитор Credit Suisse, сред които и жена с името Детелина Събева, са били арестувани заради предполагаемата им роля в измамна схема за 2 млрд. долара, свързана с фирми в Мозамбик, съобщава Би Би Си, цитирайки американски правораздавателни органи.

Проверка на Flashnews в Британския търговски регистър показа, че Събева е с българско гражданство, но е постоянно пребиваваща във Великобритания. На 37 години е, има създадена консултантска фирма със седалище в Лондон.

Престъпната схема

В обвинителния акт на американския Окръжен съд на Ню Йорк се посочва, че чрез поредица от финансови транзакции между 2013-а и 2016-а година са били взети заеми за над 2 млрд. долара, гарантирани от правителството на Мозамбик.

В хода на самите транзакциите обвиняемите са измамили инвеститори. Те са създавали мореплавателни проекти, използвайки ги, за да събират пари, чрез които да се обогатят, и „умишлено се отклонявали части от постъпилите заеми, за да платят най-малко 200 милиона долара подкупи и рушвети на самите тях, на правителствени служители на Мозамбик и на други лица“, гласи обвинението на Окръжния съд в Ню Йорк.

Реакцията на Credit Suisse

В специално изявление на швейцарския кредитор Credit Suisse се посочва, че тримата бивши нейни служители са обвинени от властите в САЩ за „заобикаляне на вътрешния ни контрол“ чрез измама, свързана с правителството на Мозамбик.“ От банката отбелязват, че не е предприето никакво наказателно действие срещу самата Credit Suisse.

Арестите на бивши служители на швейцарската инвестиционна банка бяха извършени в Лондон в четвъртък. В последствие задържаните са освободени под гаранция, докато се вземе решение за тяхното екстрадиране по настояване на американските власти.

- реклама -