F-16 Локхийд Мартин изтребители преговори България Каракачанов

България започва преговори с „Локхийд Мартин” за доставка на изтребители за ВВС

България започва преговорите с американската компания „Локхийд Мартин” за доставка на изтребители за Военновъздушните ни сили.

Това съобщи военният министър Красимир Каракачанов в Мюнхен, където се провежда конференция по сигурността. Обсъдена е и възможността за доставка и на радари за нашата армия, обясни военният министър.

Държавата ни е представила изискванията – ценовите параметри за възможен договор, както и сроковете за изпълнение.

За доставката – те казаха, че съвсем нормално е да очакваме доставка до 36 месеца след подписване на договора. До края май месец не може да има подписан договор. Това е невъзможно технически. Към края на юни е технически възможно. Във вторник ще изпратим официално нашето предложение до САЩ”, посочи Красимир Каракачанов, цитиран от бТВ.

Каракачанов подчерта, че задължително условие е да има индустриално сътрудничество, което да бъде 10% от стойността на проекта. Българската страна иска то да е в сферата на отбранителната промишленост.

„Най-вече на поддръжката, дори на частичната поддръжка на самолетите, което трябва да придобием – да може да става в България”, допълни министъра на отбраната.

В средата на март в София се очакват среща, на която ще бъде представен бъдещият изтребител.

В Мюнхен световни лидери, военни и външни министри и експерти по сигурността обсъждат световните предизвикателства пред сигурността.

- реклама -