Амстердам

София загуби от Амстердам битката за Европейската агенция по лекарствата

Амстердам спечели борбата за домакинство на Европейската агенция по лекарствата.

Тя ще бъде преместена в холандската столица от Лондон след Брекзит

Aмстердам победи Милано след три кръга тайно гласуване от 27-те държави-членки на ЕС, без Великобритания. Копенхаген остана на трето място. Кандидатите бяха общо 16.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск написа в Туитър преди гласуването, че „независимо от резултата, истинският победител на днешния вот е ЕС27, който е организиран и подготвен за Брекзит. Много дипломати сравниха сложния вот с годишния песенен конкурс Евровизия.

Българското правителство също имаше големи амбиции да приюти в София Европейската агенция по лекарствата.

В края на юли предложението бе изпратено в официално писмо на министър-председателя Бойко Борисов до председателя на Европейския съвет Доналд Туск и до председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Неотдавна обаче от ИАЛ заявиха, че София не отговаря на изискванията на персонала, дори столицата ни бе посочена като най-нежелана като неин евентуален домакин.

Някои от аргументите бяха абсурдни – като например, че в столицата на България няма безжичен интернет или че от летището няма транспорт. Друг проблем на служителите се оказва прибирането късно вечер, защото в ЕМА работели до сред нощ.
- реклама -