Говорител ЕК Юнкер писмо Бойко Борисов избори механизъм чл.50 великобритания приоритети Каталуния референдум защита тероризъм мерки

България задейства механизма за гражданска защита на ЕС, иска помощ за COVID

България е поискала от ЕС помощ за допълнително оборудване на COVID отделенията за пациенти в тежко състояние, събщи ЕК. Искането е подадено във вторник като с него се задейства т.нар. Механизъм за гражданска защита – инструмент за взаимопомощ при природни бедствия, промишлени аварии и други извънредни ситуации.

България търси апарати за дишане, монитори за наблюдение на жизнените показатели на пациенти, реанимационни легла и кислородни маски, съобщи говорител на Европейската комисия. Сега Брюксел трябва да изпрати молбата до останалите държави, за да провери дали някой има свободни наличности, които да предостъпи на България.

Може да се очаква ЕК да покрие 75-100 процента от разноските за пренос на необходимото оборудване. Работим усилено, очакваме резултат скоро, заяви говорителят.

По официални данни в COVID реанимациите у нас в момента има 747 пациенти от общо 8526 в болница.

България е третата европейска държава, която иска помощ за справяне с четвъртата вълна на COVID-19. Преди това механизмът бе задействан от Румъния и от Латвия.

- реклама -