ключови кръсти

България върнала тайно на Турция и двама ключови противници на властта

България е върнала тайно на Турция и двама ключови противници на властта, поддържали акаунта на интернет феномена под името Фуат Авни в „Туитър“. Двамата са провокирали редица скандали с разкритията си за управляващите в южната ни съседка и избягали в България след проваления опит за военен преврат в Турция. Те са били предадени обратно на турските власти, отново тихомълком, съобщава БГНЕС.

Разкритието е направено от бившия министър на вътрешните работи Ефкан Ала, паднал жертва на реконструкцията на кабинета след метежа от 15 юли т.г., при разпита пред парламентарната комисия за разследването на преврата.

„Туитър“ феноменът под името Фуат Авни не е един човек. Част от групата е зад решетките, другите предстои да бъдат заловени.

Тази група се е занимавала с проучване на правителствени документи, събирала е и огласявала данни, отваряла е досиета, подслушвала е хора от правителството. После е започнала подслушвания на хора от партиите извън управляващата „Партия на справедливостта и развитието“. Така се е превърнала в огромна организация. Средно годишно подслушваните от нея са между 250 хиляди и половин милион души.

Скандалните разкрития на групата „Фуат Авни“ в социалната мрежа започват от аферата 17-25 декември 2014 г., когато в грандиозни корупционни схеми са изобличени 90% от управляващите. В рамките на 2-3 месеца са сменени десетки директори на службите за сигурност, но е нужно време за това в националното разузнаване. Според екс министъра Ала 99% от служителите в разузнаването са сменени, 35 хиляди са преназначени на други места, 5-6 хиляди са уволнени, но много от тях в съюз с магистратите са върнати на постовете си. Голяма част от разузнавачите са пенсионирани и близо 40 000 души се простиха с работата си в сектора, пише в.“Джумхуриет“.

Турските власти все още не са наясно колко са онези, които захранват с конкретни данни профила на Фуат Авни и клатят държавата, но е известно, че двама от тях са успели да се прехвърлят в България и са предадени обратно. Кога са преминали границата и кога българските власти са ги върнали на Турция не се съобщава в турските медии.

В Турция пишат, че Фуат Авни е избягал в България, но всички там са наясно, че става дума за група, контролираща и огласяваща данни, които компрометират правителството в Анкара. Според бившия вътрешен министър Ефкан Ала със сигурност има и други, свързани с мистериозния акаунт в „Туитър“, които обикалят Европа, но още не са разкрити. Пишещите под това име са хора от управляващата Партия на справедливостта и развитието, имат над 3 млн.последователи в социалната мрежа, след като се регистрираха на 18 февруари 2014 г. в нея.

Името Фуат Авни стана широко популярно, след като огласи данни от грандиозната афера за корупция и подкупи в космически размери от декември 2014 г., за редица нередности в изборите и тайните операции на кабинета.

На 20 юли, 5 дни след опита за военен преврат, бе арестуван Акиф Мустафа Кочийт, нарочен за главатар на групировката. Той бе директор на финансовото разузнаване в правителството, разследването продължава. Кои са двамата служители във въпросната дирекция, задържани в България и при какви обстоятелства, предадени на турските власти, кога и защо, искали ли са политическо убежище, имало ли е някаква съдебна процедура, не се посочва в десетките публикации.

Така тихомълком на 10 август бе предаден бизнесменът Абдуллах Бююк, нарочен за спонсор на организацията на ислямския проповедник в Пенсилвания Фетхуллах Гюлен, въпреки и в противоречие със съдебното решение у нас. На 14 август пак на ГКПП Капитан Андреево-Капъ куле българските власти върнаха двама мъже, обвинени, че членуват в партията на кюрдските сепаратисти ПКК.

На 17 октомври стана ясно, че два дни преди това властите в София са предали на южната ни съседка 7 мъже, заподозрени във връзки с организацията на Гюлен ФЕТО. Сред екстрадираните са трима комисари, уволнени от полицейските дирекции в Диарбекир и Коджаели, преподавател в университета в Малатия, журналист от закрития в. “Заман“, преподавател по физика и математика в гимназия в Бурдур и обвинен в търговия с наркотици собственик на магазин.

- реклама -