двама

България върна на Турция двама кюрдски сепаратисти

Двама мъже, заподозрени в участие в терористична групировка в Турция, са заловени в България и предадени на турските власти през границата при Капитан Андреево – Капъкуле. Това съобщават днес турските медии.

Информация по случая от българските институции няма.

От кратките съобщения в турските медии не става ясно кога точно са избягали от крайграничния град Къркларели /Лозенград/, кога и къде у нас са открити, и по каква процедура са предадени от българските власти.

В. „Йени шафак“ днес под заглавие „Опаковаха ги в България“ посочва, че Р.И. и С.К. са членове на крилото на считаната за терористична организация ПКК – КСК /Съюз на кюрдските общности с лидер Мурат Карайълан/.

Двамата са преминали незаконно през българо-турската граница, но не става ясно къде в България са се укрили. Екипите на жандармерията и полицията в Къркларели са провели съвместна операция по издирването им, а българските власти са ги предали обратно вчера.

Според „Haberler.com“ това е станало вчера към обед. В информацията от три изречения става ясно, че терористите са преминали медицински преглед в държавната болница в Къркларели, след което са отведени за разпити в дирекцията на полицията.

Одринският сайтEdirne aktuel.com информира, че „у комшиите са заловени кюрдски сепаратисти“, но не дава повече яснота около събитието и се позовава на кратката сводка от Анадолската агенция. На снимката над статията се виждат двама млади мъже, които ес водят оттурски полицаи.

Абдуллах Бююк
Абдуллах Бююк

Тихомълком беше предаден на Турция и Абдуллах Бююк

По същия начин, изключително кратко и без всякакви подробности турските медии съобщиха за предаването на бизнесмена Абдуллах Бююк, който бе поискал политическо убежище у нас, но тихомълком българските власти го доставиха на дежурния граничен офицер на Капъкуле.

Последваха бурни спорове в обществеността у нас, отговорните фактори направиха противоречиви изявления по темата. Пред Нова тв премиерът Бойко Борисов разкри, че по подобен начин са депортирани 25 000 души от страната и Бююк е само един от тях.

Турските медии му приписаха неказани от него обещания, че сме щели „да вземем главите на всички терористи от ФЕТО“ и да ги предадем на Турция, до момента обаче няма реакция от него.

- реклама -