траур

България в траур! В Хитрино не могат да погребат жертвите заради евакуацията – ВИДЕО

Всички флагове свалени наполовина

Днес е ден на национален траур в памет на жертвите на жестокия инцидент в шуменското село Хитрино. В събота сутринта след взрив на влакова композиция със цистерни загинаха седем души, а близо 30 бяха ранени.

Националните трибагреници на всички държавни институции са свалени наполовина.

5203101

Погребват загиналите из съседните села

Заради евакуацията в Хитрино, жертвите на взрива ще бъдат погребани в близките четири села, съобщи кмета Нуридин Басри. По думите му две от телата на жертвите още не са неидентифицирани, а трима от загиналите са служители на железниците. По-късно стана ясно, че са семейство – баща, майка и дъщеря. Родителите, които почти цял живот са работили на гарата са загинали на място, а дъщеря им Рейханя е починала във варненската болница. Тя е работила от година и  половина в железницата.

Вижте кадри от Хитрино във видеото, предоставени от БНТ:

Състоянието на пострадалите за сега остава сравнително стабилно, съобщиха от двете болници където има настанени хора от Хитрино. От МОН пращат психолози които ще помагат на децата от селото да преодолеят шока.

Държавата отпуска 10 млн. лева

На извънредно заседание днес, правителството в оставка отпусна 10 млн. лева в помощ на Хитрино. Половината от сумата ще бъде преведена още днес на кмета за да може той, заедно с общинския съвет да имат готови пари с първата възможност да започнат действията по разчистване и всичко останало, съобщи Бойко Борисов.

5203351

„Другите 5 млн. лв. отиват в сметката на социалното министерство и ще бъдат дадени за лекарства, храна и лечение“, обясни още премиера в оставка. Той уточни, че паралелно с това са проведени разговори с ЕК. „Още днес ще ни дадат възможност по две от програмите – за транспорт и за селските райони да преведем пари за инфраструктурата, да го направим от европейски пари“, обясни той и допълни, че средствата ще бъдат гласувани и ще отидат директно за пострадалите хора и децата, без родители.

Заседанието на кабинета в оставка започна с минута мълчание.

26 са напълно негодните за обитаване жилищни сгради, които трябва да бъдат построени наново в Хитрино, съобщи Владислав Горанов. По предварителни оценки около 1,5 млн. лв. ще струва възстановяването на разрушената жп инфраструктура.

Какво обясниха за отпуснатите средства министрите – вижте във видеото:

Влакът се е движил с висока скорост

ХитриноТоварният влак се е движел с по-висока от разрешената скорост, доказаха данните от скоростомерната лента на локомотива. Според директорът на специализираното звено за разследване на произшествия и инциденти в железопътния транспорт Бойчо Скробански обаче, към момента обаче не може да се каже дали това е причината за тежкия инцидент, защото трябва да се направят обстойни огледи и на железния път.

Продължава и източването на взривоопасните продукти от цистерните. Чака се да дойдат два крана от Румъния, които да вдигат разтоварените цистерни и до подпомогнат работата. Операцията може да отнеме до 10 дни. Малко по-късно по време на извънредното заседание на правителството в оставка, Бойко Борисов заяви, че е възможно това да стане по-бързо, тъй като в момента източването върви с добри темпове.

„Ускорихме максимум вече източването на цистерните“, каза премиерът в оставка и уточни, че през нощта са източени четири, а сега има малка авария с една от тях. По думите му с ускоряването на темпото на източване на цистерните ще започне разчистването на терен и връщането на хората там. „Малко по-оптимист съм в сферата на процедурите, които текат“, каза Борисов и обясни, че се стараят и да не пресират хората и експертите, които участват в операцията на място, защото рискът е голям. Още от изказването на премиера – във видеото:

В ранния следобед на жителите на селото бе разрешено да стигнат до домовете си за да си вземат дрехи, документи, лекарства и други вещи. Те бяха извозвани от полицейски коли, като лични автомобили не бяха допускани. Времето за организираното придвижване бе ограничено.

България праща пари на Хитрино

Хитрино

Няколко общини вече обявиха, че ще изпратят част от своите бюджети в помощ на пострадалото село. Поморие дарява 5 хиляди лева от резерва си, а Карнобат ще отпусне 10 хиляди лева.

От ЦСКА пък обявиха, че пускат билети от по 10 лева за последния мач от годината срещу „Дунав“ в петък. Половината от приходите ще бъдат дарени за пострадалите в село Хитрино, а останалите – за „Българската коледа“.

Продължава и набирането на помощи чрез смс-и. Те могат да бъдат пращани на 1466 HITRINO, цената е 1 лев на съобщение.

- реклама -