България в топ 3 на страните с най-голямо поскъпване на рибата.
От декември 2023 г. до декември 2024 г. цената на рибата и морските дарове е нараснала най-много в Хърватия и Португалия – с цели осем процента.
Това сочат данните от Евростат. Следват България (седем процента),
Норвегия (шест процента) и Испания и Холандия (пет процента).
Цените на рибата и морските дарове не са се променили през 2024 г. в Литва, Словакия, Австрия, Германия и Франция.
Интересното е, че морските дарове и рибата са поевтинели миналата година в Ирландия,
Швеция, Естония, Словения и Чехия с един процент и в Швейцария с два процента.
цените на улова на борсата в Бургас хвърчат двойно за някои от най-популярните риби,
разказаха търговци пред “Труд news”.
Най-евтино и без промяна от миналата година на борсата “Краснодар” върви мидата – 4 лв. за килограм, на същата цена е хамсията.
Белените варени миди ядки са по 12 лева килото.
Но миналогодишните стойности свършат дотук.
“Черноморско прясно попче” сега е по 14 лева килото – цената му е скочила повече от двойно от пролетта, когато беше по 6 лева. Черноморският пресен сафрид се предлага по 15 лева килограма, а преди бе по 10-12 лв.
Котлет див шаран се предлага по 15 лева, перките от ватос са 20 лева, черноморската прясна врана е 10 лева, акула филе – 12 лева, пресен лаврак 16 лева, всичко е за килограм. Има още чистена прясна пъстърва за 14 лева, а сушената цаца е 30 лева за кило. Това обаче все още не е най-изненадващото. Сушеният чироз я надминава – 40 лева килото. Той вече си съперничи с калкана, който е на същата цена.
Норвежката скумрия е 9 лева, 20 лева е кралската скарида, прясната хамсия на някои сергии я има и по 6 лева, защото е по-едра.
13 лева е пресният барбун, 10 лева е черноморският пресен кефал, 18 лева са пресните калмари, а черноморският пресен паламуд (едър, не циганка) е 15 лева. Толкова е и когато наесен се появят първите едри риби. Тук под “пресен” със сигурност, както и за всички риби, се има предвид изваден от фризер, защото морето сега е празно, казват рибари.
Те също така се притесняват, че високата температура на водата, означава, че и кислородът е по-малко. Ако продължава да се повишава, това означава, че мидите може да загинат. Имали сме такива случаи преди много години, спомнят си морските, но се надяват термометърът да не се качва по-нагоре.