България спечелила 7 арбитражни дела с претенции срещу държавата ни за 1,5 милиарда евро

7 арбитражни дела с размер на претенциите над 1,5 милиарда евро са спечелени от България, съобщиха от финансовото министерство.

Последното спечелено дело от страна ни е било заведено от австрийската ЕВН пред Международния арбитражен трибунал в САЩ.

Компанията е претендирала, че държавата ни е нарушила договора за взаимна защита на инвестициите с икономически необосновани решения при регулирането на цените на ЕВН. Делото е заведено от австрийската компания през 2013 г., а претенцията е за 850 млн. евро. На 10 април в САЩ са отхвърлени всички искове на ЕВН срещу България като неоснователни и държавата ни не дължи обезщетение.

КТБ

Друго спечелено дело е по казуса с Държавния резервен фонд на Султаната Оман заради КТБ. През декември 2018 г. фондът се е отказал от исковете срещу България. Делото беше заведено от Султаната през 2015 г. като акционер в КТБ. Твърдеше се, че страната ни е нарушила стандартите за третиране на чуждестранни инвеститори, поставяйки под специален надзор КТБ и отнемайки лиценза ѝ. Претенцията беше за 80 млн. евро.

България в 7-те арбитражни дела е била представлявана от експертите на финансовия министър Владислав Горанов и водещи адвокатски кантори, се посочва в съобщението на министерството на финансите.

- реклама -