еврото

Борисов: Ще се опитаме да забавим въвеждането на еврото

Ще въведем еврото, колкото може по-късно, обяви днес премиерът Борисов. Изказването му идва в коментар на твърденията на европейската преса, според която председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер иска да забърза процеса по интегрирането на единната европейска валута у нас и още няколко страни сред които Полша, Румъния, Унгария и Хърватия.

Така Юнкер искал да даде нова сигурност на съюза след излизането на Великобритания от ЕС.

Според Бойко Борисов обаче в момента страната ни е в такава позиция, че може да протака процеса по замяната на лева с евро.

„Въвеждането на еврото не е в това искаш или не искаш. В предприсъединителните договори ние сме поели този ангажимент. Това, че не го правим, е заради допълнителни изисквания и към момента можем да си позволим да се забавим.

Борисов допълни, че в предишното правителство с финансовия министър Симеон Дянков са настоявали да влезем в чакалнята на еврозоната. По думите му „при ниския бюджетен дефицит, стабилността на банките, огромния фиск резерв“ страната ни отговаря на всички критерии да приеме еврото. Но ще го направим, колкото се може по-късно, заключи Бойко Борисов.

- реклама -