Афганистан

България ще се изтегли от Афганистан когато САЩ предприемат стъпката

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов проведе днес среща със Залмай Халилзад, специален представител на Държавния департамент на САЩ за помирение на Афганистан.

На срещата е присъствала е американския посланик Херо Мустафа, съобщават от военното министерство.

Основна тема на разговорите е била обмен на информация за бъдещето на Афганистан и постигнатият напредък в процеса на мирните преговори между афганистанското правителство и талибаните.

Халилзад изрази благодарността на САЩ, за това, че българските Въоръжени сили са партньори на Въоръжените сили в изпълнението на задачата. Той е информирал министъра на отбраната относно детайлите по мирните преговори между правителството на Афганистан и талибаните.

Каракачанов препотвърди ангажимента на страната ни и заяви, че България стриктно се придържа към принципа „Съвместно участие, съвместно приспособяване, съвместно изтегляне“.

В срещата от американска страна участие взеха и бригаден генерал Шон Сейлин, военен съветник на специалния представител, Дароу Годески Мъртън, старши съветник на специалния представител, както и представители на Посолството на САЩ в България.

От българска страна участваха и заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, генерал-лейтенант Димитър Илиев, заместник-началник на отбраната, както и експерти от Министерството на отбраната.

- реклама -