санкции

България ще подкрепи санкции срещу Русия заради Сирия

България ще подкрепи санкции срещу Русия заради Сирия. Това обяви премиерът Бойко Борисов в Брюксел.

„Ако санкциите са достатъчно силни, за да върнат всички на масата на преговорите, съм абсолютно „за“. В момента това, което се случва в Алепо, е недопустимо и трябва да бъде прекъснато от страна на Русия. С цялото ми уважение. Знам какво си причинявам, тъй като водим преговори за наследството, което получихме в енергетиката, но по-важното са ценностите, ще ги защитим докрай“.

Борисов призна, че санкциите вредят на бизнеса, икономиката и селското стопанство, но човешкият живот е по-важен от печалбата и икономическия интерес.

„Изказвал съм се и срещу САЩ, Франция, Англия, когато са умирали хора вследствие от бомбардировки. В случая това, което се случва в Алепо, е недопустимо. Бил съм от хората, които казваха тази година санкциите (срещу Русия) да паднат заради Крим. Слагали сме изричното уточнение, че след като се спазят споразуменията от Минск.

За споразумението с Канада

„Едно търговско споразумение има смисъл, когато всички имат равни права по него. Ако нашите бизнесмени трябва да се редят с часове за визи и да чакат както е сега, тогава как да обясним на хората, че приемаме това споразумение“.

Така министър-председателят Бойко Борисов аргументира българската позиция да блокира подписването на всеобхватното търговско споразумение между ЕС и Канада (СЕТА). Борисов поиска необратими гаранции, че до декември 2017 г. ще отпадне визовият режим за българските граждани, съобщиха от правителствената пресслужба.

„Трябва да имаме писмен документ, който ни гарантира, че това ще се случи. Полагам огромни усилия, защото считам, че позицията ми е абсолютно честна и правилна”, каза премиерът.

За върнатите на Турция поддръжници на Гюлен

На въпрос за върнатите в последните дни турски граждани, Борисов подчерта, че трябва да се доверяваме на службите.

„Ако бях главен секретар, щях да ви отговоря. Има политическо ръководство, има експерти, които много добре знаят какво правят и кой какъв е. Знам, че правим всичко възможно да връщаме обратно, въпреки че нямаме споразумение за реадмисия с Турция, хора, които се крият в камиони и напускат границата. Защото бежанските ни лагери са препълнени, защото там, където решим дори палатки да направим, веднага излизат на протест, хората негодуват. На кого да угодим сега – на тези, които казват, че всеки, влязъл нелегално, трябва веднага да отиде от другата страна на границата, или да кажем и ние: „Добре дошли, елате всички при нас” и да ги разселим в България!?“

Борисов за подкрепата на ДОСТ: Нито я искаме, нито я отказваме

„Всяка отговорна партия трябва да издигне свой кандидат, да застане зад него и да се определи с него“. Така премиерът коментира хода на кандидат-президентската кампания.

Той отново подчерта, че БСП не са намерили честен човек, когото да издигнат, затова са заложили на генерал от армията.

„Затова мисля, че позицията на ДПС е много честна – ясно е, че те са подкрепяли Пламен Орешарски през мандата на БСП и сега вместо БСП да казва „Имахме премиер, ама…“, тогава му ръкопляскаха, ставаха му на крака. Бях в залата и съм ги виждал, а пък после се отказаха от него. ДПС последователно си стои на позицията“.

По повод изразената подкрепа за ГЕРБ от страна на ДОСТ премиерът подчерта, че не са имали среща с Лютви Местан. „Нито искаме подкрепата, нито я отказваме“, каза Борисов.

- реклама -