България ще отзове посланика си в Беларус за консултации

България ще отзове своя посланик в Беларус за консултации. Това съобщи министърът на външните работи Екатерина Захариева, която участва в срещата GLOBSEC в Братислава.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева увери опозиционния кандидат за президент на Беларус Светлана Тихановская, че България е готова да подкрепи страната й. „В Европейския съюз обсъждаме как да подпомогнем желанието на беларуското общество за демокрация. България е готова да ви подкрепи, ние също преминахме през такъв период през 1989 г.“, каза Захариева. Срещата между двете се проведе в рамките на 15-ото издание на форума ГЛОБСЕК в Братислава.

Светлана Тихановская запозна външния ни министър с актуалната ситуация в Беларус.

„Благодаря ви за лидерството и за силната подкрепа за беларуския народ“, заяви Тихановская. От своя страна Захариева подчерта, че е радостна да види толкова много смели жени в Беларус.

Същевременно във връзка с развитието на ситуацията в Беларус беше взето решение посланикът на България в Беларус Георги Василев да бъде извикан за консултации в София в знак на пълна солидарност и подкрепа за  партньорите ни в Европейския съюз Полша и Литва, срещу които бяха предприети действия за възпрепятстване на тяхната дипломатическа дейност в Беларус.  Това решение е израз на единния и координиран подход на ЕС. На 8 октомври посланик Георги Василев връчи нота в беларуското външно министерство, че ще отпътува от страната.

Опитите на беларуските власти да упражняват натиск върху дипломатически представителства на държави членки на ЕС са недопустими. Наред с това отново призоваваме за незабавно и безусловно освобождаване на всички политически затворници и всички задържани по време на мирните протести в Беларус, за бързо и ефективно разследване на случите на полицейско насилие и за започването на реален национален диалог с опозицията, с крайна цел организирането на нови, свободни и честни избори, в съответствие с демократичните изисквания на белоруския народ.

- реклама -