България ще моли Русия да не плащаме лихви за АЕЦ „Белене“

Трябва да платим част от сумата за ядрените реактори. Говорих вече с някои колеги в НС, ще предложим да се вземе решение в парламента да платим около 800 млн. лв. Това заяви в с. Венец премиерът Бойко Борисов.
По думите му, след като бъде направено плащането, ще бъде поканена руската страна, да се спрат лихвите и да се помисли заедно и в добронамерен тон да се намери решение тази огромна загуба в бюджета да се превърне в актив, а не в пасив.

Борисов за газовия хъб

Министър-председателят изброи и направените до момента конкретни стъпки по реализацията на проекта за газов хъб „Балкан“, разговорите с ЕК и готовността за включване на руската страна.

„Нашата газопреносна система, с новите компресори, може да транспортира газ до Солун. Сърбия имат огромен интерес това да се случва. Вече имаме ясно виждане в региона, че това може да се случи“, допълни Борисов.

„Моята мечта е да дойдат големи газови оператори и да се печели от транзита на газ като паралелно си правим интерконекторите със съседните държави. Тогава ще има истинска диверсификация. Строежът и разширяването на Чирен също върви в пълни обеми и мисля, че това е било стратегия на всички партии през годините“, посочи още премиерът.

На 24 септември-еворпейски форум за мигрантите

Премиерът съобщи, че по предложение на австрийския канцлер следващата събота във Виена ще се състои форум за мигрантската криза, а на 6 октомври от България ще стартира европейската гранична полиция.

„Хората знаят, че светът е ужасен в момента и трябва да се мобилизираме всички заедно. Затова приветствам продължаващите разговори между държавния секретар на САЩ Кери и руския външен министър Лавров. Видно е, че когато САЩ и Русия седнат на масата за преговори, светът се успокоява. Затова нека преговорите да продължат, за да може бежанците да се върнат в Сирия, в Либия”, посочи той.

Борисов заяви, че ще продължава да настоява да се създадат зони за сигурност. Хората, които бягат, трябва да останат там, докато се създаде политическа обстановка и след това да се върнат по родните си места.

„Трябва да решим основният проблем – къде да върнем мигрантите. И ние работим с Афганистан да върнем мигрантите. Над 80 млн. лв. България харчи за 110 войника в Афганистан и да не искат да подпишат реадмисия – да върнем афганистанците в Афганистан, не виждам смисъл – и от парите, и от контингента ни. Това сме казали на колегите в НАТО и на всички наши партньори”, уточни министър-председателят.

- реклама -