граница

България ще иска финансова помощ от ЕС заради мигрантите

Вътрешният министър Младен Маринов съобщи, че България ще поиска финансова помощ от ЕС.

Той заяви това преди началото на днешното извънредно заседание на министрите на вътрешните работи на ЕС в Брюксел, посветено на кризата с бежанците по границата с Турция.

Маринов не уточни сумата, която страната ни ще поиска и допълни, че засега не се налага изпращане на още служители от европейската гранична служба Фронтекс у нас, предаде БНР.

Еврокомисията предлага на Гърция да бъдат отпуснати 700 млн. евро, от които 350 млн. незабавно за увеличаване капацитета на прием, доброволно завръщане и необходими процедури за здравето и сигурността.

Наистина срещата е наложителна в тази ситуация. Темата, която ще обсъждаме днес, е ясна – ескалацията по гръцката граница и ситуацията с мигрантите, които се насочват към Гърция и към България – страни на първа линия“, коментира министър Младен Маринов.

По думите му ситуацията на българо-турската граница в момента е нормална, без съществени промени от последните месеци, с единични случаи на опити за нелегално преминаване, които се отработват от служителите на „Гранична полиция“.

„Там, където в момента е кризата, се събират трите граници – българска, гръцка и турска, това е на 30-40 км от нашата граница. Затова сме със засилена бдителност по отношение на кризата в Гърция и предприехме допълните мерки за адекватна реакция в случай на усложнена ситуация.“

Българският вътрешен министър обърна специално внимание на наложителната предварителна подготовка именно когато няма криза. „За да сме готови в такава ситуация, е необходимо по-бързо да се приеме единен пакет от мерки за управление на миграцията. В момента нямаме нужда от повече служители на Фронтекс, не искаме да ангажираме техен ресурс, защото той сега е необходим на Гърция. Ние също помагаме на гръцките колеги с кораб, който работи там в рамките на операция „Посейдон“, и друг кораб, който ще бъде изпратен за съдействие в тази усложнена ситуация“.

Маринов уточни, че ще предложи да бъдат отпуснати средства, които касаят окомплектоването на личния състав – за командировки, за укрепване на материално-техническата база и повишаване на мобилността на състава за действие при криза, когато се нарушават външните граници на Европа.

- реклама -