България се сбогува с големия български кардиолог проф. Александър Чирков

Днес се сбогувахме с големия български кардиолог професор Александър Чирков.

Проф. Чирков ни напусна на 82-годишна възраст на 24 ноември. През последната година живееше във Варна.

Тялото на именития български лекар, светилото в кардиологията, беше изложено за поклонение в Крематориум Варна. Поклонението започна в 10 часа и продължи през целия ден. Близки, приятели, благодарни бивши пациенти и много колеги дойдоха да се простят с проф. Чирков.

Проф. Александър Чирков или просто Алекс, както го наричат неговите близки и приятели, печели световна популярност и признателност за професионализма си в сферата на сърдечните болести, операции, трансплантации. Дълги години работи в Германия, след което се връща в България.

Много от големите български лекари са се учили от него. Сред учениците му е и министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, който специално пристигна от София за поклонението.

„Той беше основоположник на кардиогирургията в България. Такива хора, имената им се изписват със златни букви, дори и на небето. А целият му живот е един учебник, който всеки един български лекар трябва да прочете и да изучава внимателно“, заяви министър Ангелов.

Проф. Чирков е роден в Лом на 27 януари 1938 г. Завършва Висшия медицински институт в София през 1962 г.

Придобитата му специалност е сърдечна, белодробна и съдова хирургия, обща хирургия, Медицински Университет – гр. София

През 1972 придобива специалност обща хирургия в Университетска Клиника по Обща Хирургия, Франкфурт/Майн.

През 1978 придобива немска специалност по белодробна и сърдечно-съдова хирургия, Университетска Клиника, Франкфурт/Майн. През 1981 – Професор по хирургия в Университета “Aлбрехт Лудвиг”, Фрайбург/Брайзгау.

Специализира в Сърдечно-съдова клиника при проф. Бюхлер в областта на мултиорганната трансплантация.

Специализира в Университетската Клиника по обща и сърдечно-съдова хирургия във Франкфурт/Майн – научен асистент, има поне три специализации в хирургията в САЩ.

Президент на асоциацията на водещите лекари в България (1993) , почетен член на Съсловното сдружение на съдовите хирурзи в България – (2003), Учредител на Асоциацията на Университетските Болници в Република България – (2003)

Учредител и член на Българската Асоциация по белодробна и сърдечно-съдова хирургия–(2003), Председател и учредител на Националния Кардиологичен Клуб (2001-2005), има редица членства и в международни организации.

От 2014 г. до сега беше главен консултант по кардиохирургия към Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център, София.

Поклон пред светлата му памет!

- реклама -