Официално: България се отказва от Евровизия

България няма да участва в конкурса „Евровизия“, който ще се проведе в Израел следващата година, съобщиха от БНТ.

Това стана ясно от публикация в официалната страница на конкурса в Twitter (@bg_eurovision), поддържана от БНТ:

 

„Повече информация и детайли за настоящата ситуация за българското участие и бъдещето на проекта ще бъде публикувана скоро. Дотогава няма да коментираме друга информация, различна от тази на БНТ. Благодарим за разбирането.“

Много съм тъжен и разочарован да чуя, че България се оттегля от Евровизия. Това беше една от малкото възможности за българските изпълнители“, написа в Туитър Георги Симеонов, член на групата Equinox, която представи България на „Евровизия“ 2018 г.

Пред феновете си той коментира още, че отказът от участие в конкурса се дължи по-скоро на финансиране, отколкото на представяне.

Българската песен, изпълнена от Equinox, се класира на 14-то място в Лисабон. Година по-рано Кристиан Костов стана втори и постигна рекорд за България, а преди две години Поли Генова се класира четвърта.

Управителният съвет на Българската национална телевизия взе решение обществената медия да не участва в тазгодишното издание на международния песенен конкурс „Евровизия“, който ще се проведе в средата на месец май 2019 г. в Тел Авив.

Решението е част от мерките, които ръководството на телевизията предприе за оптимизиране на публичните разходи, съобщиха от БНТ.

През последните две години БНТ организира българското представяне в международния конкурс с подкрепата на партньори – продуцентски компании или професионални екипи, които участваха и във финансирането. Независимо от това, разходите за подготовката на българския участник, създаването и продуцирането на песен, сценичното представяне, производството на телевизионен клип и включване в събитията от програмата на конкурса, значително надхвърлят разумните разходи, които обществената телевизия би могла да си позволи. Освен преките разноски за подготовка на съответния представител, държавите – участнички си поделят и част от разходите за самото провеждане на конкурса, които тази година са в размер на 5 300 000 евро.

В Европейския съюз за радио и телевизия членуват 73 компании от 56 държави в Европа, Северна Африка и Близкия Изток. Всеки от обществените оператори взема своето независимо решение за участие в конкурса за всяко отделно издание.

 

- реклама -