щанги

България със злато, сребро и рекорд още в първия ден на Европейското по щанги

България спечели три златни и три сребърни медала още в първите категории на започналото днес в полския град Нови Томисл Европейско първенство по вдигане на тежести за кадети и кадетки, съобщава сайтът на федерацията.

Чудесно представяне на българите

При 15-годишните Ивана Петрова се нареди втора при най-леките в кат. 44 кг с двубой 136 кг. Ивана спечели сребро в изхвърлянето със 62 кг, след това се нареди втора и в изтласкването със 74 кг, като през цялото състезание направи само един несполучлив опит на 70 кг. Шампионка само с един килограм повече двубой от българката стана румънката Михаела Камбей.

Другата наша представителка на шампионата при 15-годишните днес Виктория Станева се нареди 9-а в кат. 48 кг с двубой 108 кг (50 изхвърляне и 58 изтласкване). Най-успешно през първия ден бе представянето Ангел Русев, който във вечерната сесия грабна три златни медала при най-леките 15-годишни кадети.

В кат. 50 кг Ангел победи и в двете движения, наред с това резултатът му в изтласкването от 109 кг е нов европейски рекорд. Така с 81 кг изхвърляне и общо 190 двубой Русев стана европейски шампион и в негова чест българският химн прозвуча в залата още в първия ден на първенството. „Началото на еврошампионата е добро за нас, надявам се така да продължим и в следващите дни. Особено се радвам за титлата и рекорда на Ангел Русев, на Ивана съвсем малко не достигна за златото, но тя също

заслужава поздравления,“ заяви от Полша, специално за www.wfbulgaria.com старши треньорът Иван Иванов. Утре, неделя, на подиума ще излязат двама наши представители. В кат. 56 кг Стилиан Иванов и в кат. 53 кг Цветелина Стоянова ще се състезават при 15-годишните.

- реклама -